Nyakunkon a VOMEX – Budapest, 2015. október 21-25.

Szerző: Braczkó Dóra

Ritka eset az, hogy egy hétköznap délelőtti sajtótájékoztatón az újságírók lába egyszerre járjon a zene ütemére, de mindenképpen jót ígér. Október 21-25. között a VOMEX 15 házigazdájaként Budapest a legek világzenei expójára készül. A több mint 90 országból érkező szakmai vendégsereg megismerése már önmagában is inspiráló lehetőség, de komoly esély ez a fesztivál a hazai zeneipar minden tagjának is arra, hogy kicsit jobban bekerüljön a nemzetközi zenei köztudatba, kapcsolódva a Közép- és Kelet-európai régió ezúttal reflektorfénybe kerülő zenei kultúrájához.

Az eseménysorozat fő helyszíne az A38 Hajó és a Bálna mellett a Müpa lesz, ahol a szervezők ígérete szerint plusz sátrakat is felállítanak, hogy a színpadi lehetőségeket bővítsék. A kulturális turizmus élénkítése mellett az a távlati cél is lebeg a szervezők szeme előtt, hogy Budapest lassan, de biztosan hidat képezhessen a régió és a Nyugat-Európa zeneipara között. Így ez a barátságosnak ígérkező fesztivál ugyanakkor egyben egy valódi expó is, létrejöttéért rengeteg anyagi forrást is mozgósítva nagyon sok állami, gazdasági és zenei szereplő fogott össze abban a reményben, hogy új kapcsolatokhoz és európai kitekintéshez segítsék a régió művészeit és intézményeit. A nagyívű tervekhez méltó kezdést jövendöl az eddigi Wordl Music Expokhoz képest is nagyarányú érdeklődés, ami mind a jelentkező zenekarok, mind az eladott standok számában megmutatkozik, a seregszemlére a szervezők legalább 3000 szakmabelit várnak.A körülbelül 60, világ minden tájáról érkező zenekar 6 színpadra tervezett programja igen változatos, a zsűri által válogatott repertoár a szólistáktól a bulizenekarokig, a rapzenén át a cimbalmosokig nagyon sok zenei irányzatot felölel, ugyanakkor a világzeneiség mellett a kiválasztásukkor szempont volt, hogy marketing- illetve kereskedelmi szempontból is hasznos merítés legyen. Ráadásul a WOMEX először jön Közép-Kelet-Európába, így a tervezett 0. nap Fonó-beli magyar zenei bemutatkozó programja mellett a fesztivál során a Duna-színpadon reflektorfénybe tud kerülni a teljes régió zenei élete, Lettországtól Boszniáig, különös gonddal beépítve a régió gypsy zenei hagyományait.

Ízelítőül egy rövid névsor a teljesség igénye nélkül: Buda Folk Band, Cimbalomduó, Herczku Ági zenekara, Gypsy HeartBeats, Romengo és Lakatos Mónika, Tcha Limberger, Palya Bea, Pál István Szalonna és bandája, Cheikh Lô, Alo Wala, Javier Paxariño Trio, Damir Imamović Sevdah Takht, Clarinet Factory, Leandro Fregonesi, PaCoRa Trio, Wu Man, Zoufris Maracas.

A programokat filmvetítések és szakmai díjátadók teszik teljessé. Mi már alig várjuk.

http://www.womex.com/

,