Indul az ősz legnagyobb kortárs seregszemléje

A 100 szóban Budapest kiállítással nyílik pénteken a 24. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál, amely 17 napon keresztül több tucat helyszínen várja a kortárs művészet rajongóit. Október 2. és 18. között a főváros olyan világsztárokat lát vendégül, mint az orosz hegedűművész-karmester, Szergej Krilov, Tõnu Kaljuste, az Észt Filharmónia Kórusa és a Tallinni Kamarazenekar, a Münchener Kammerorchester, a Radiohead oszlopos tagja, Jonny Greenwood, a Pink Martini, a Django Lassi, Hauschka, Saul Williams, a Black Box Dance Company vagy a Philippe Saire Társulat.

Arvo Pärt - Fotó: Eric Marinitsch

Arvo Pärt – Fotó: Eric Marinitsch

Az idei évtől kezdve a fesztivál minden évben kiemelt figyelmet szentel a magyar zenetörténet meghatározó szereplőjének, Bartók Bélának. Több előadó is műsorára tűzi a XX. század világhírű komponistájának egy-egy művét vagy életpályájából inspirálódva állítják össze programjaikat. Október 2-án, a nyitóesten a Söndörgő együttes és a Kelemen Kvartett a délszláv ritmusokat idézi a Müpa színpadára Bartók és Balkán című közös koncertjükön. Október 5-én a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és a Budafoki Dohnányi Zenekar estjén szilaj tánccal, költészettel és nagy zenéket hallgatva eredhetünk Illyés, Bartók és a bartóki gondolkodásmód követőinek nyomába. Október 6-án Agócs Gergely és muzsikus partnerei Túlparton – Gyökerek és szárnyak című előadása visszarepíti a Várkert Bazár közönségét a korai 20. századba, hogy ők is részeseivé válhassanak annak a csodának, amit Bartók tapasztalt Magyarország falvait járva. A mester szerzeményei felcsendülnek október 18-án a Zeneakadémián Bogányi Bence, Bogányi Gergely és a Münchener Kammerorchester, illetve október 8-án a Magyar Rádió Énekkarának koncertjein is. De a balkáni ritmusok ihlették a New York Gyspsy All Stars és a Fanfare Ciocarlia muzsikáját, és Jojo Mayer és Lajkó Félix közös koncertjét is.

A fesztivál másik kiemelt szerzője az idén 80. születésnapját ünneplő Arvo Pärt. A modern európai egyházzene megteremtésében oszlopos szerepet vállaló észt komponista műveit honfitársai és pályájának legavatottabb ismerői tolmácsolják. Budapestre érkezik október 13-án Tõnu Kaljuste vezényletével az Észt Filharmónia Kórusa és a Tallinni Kamarazenekar, valamint október 10-én Szergej Krilov és a Litván Kamarazenekar is. Az észt mester műveiből is játszik majd Bogányi Tibor és a Pannon Filharmonikusok október 6-án a Zeneakadémián.

Az operarajongók a bécsi bemutató után pár héttel először Budapesten, október 7-én láthatják a Neue Oper Wien és a Müpa legújabb koprodukcióját, Sosztakovics Az orr című pazar operaszatíráját. Az Óbudai Danubia Zenekar és a Proton Színház a CAFe-n mutatja be Mundruczó Kornél rendezését, a Schubert zenéjéből táplálkozó Winterreisét. Az előadást október 3-án és 4-én láthatja a közönség a BMC-ben. Október 9-én és 11-én a Zeneakadémia Nagytermében kerül színre Bella Máté legújabb darabja, A tavasz ébredése. Balassa Sándor negyedik operáját, a Kodolányi János drámája nyomán komponált Földindulást pedig október 16-án a Müpában állítják színpadra. A Pesti Vigadóba a kortárs zene elkötelezett híve, a francia Diotima Vonósnégyes érkezik október 4-én, a Bálnában október 10-én az Ensemble Geneamus (Bécs-Budapest) lép fel, és eljön többek közt a modern lengyel zene zászlóvivője, a Lutosławski Quartet is, akik október 12-én a Zeneakadémián adnak koncertet. Jonny Greenwood és a London Contemporary Orchestra szólistáinak előadásán október 17-én a Radiohead gitárosának saját kompozíciói szólalnak majd meg a Müpában, míg a gypsy-swing koronázatlan királyaiként számon tartott Django Lassi október 6-án az Akváriumban lép fel. Az elektronikus hangzásokkal kísérletező Hauschka a Múm együttes finn dobosával, Samuli Kosminennel társul október 8-án, míg másnap a Szahara királynője, OUM repíti el a sivatag varázslatos világába legújabb lemezének anyagával a Bálna közönségét.

A Müpában mutatja be legújabb darabját, a Non Solust október 15-én a Recirquel Újcirkusz Társulat, PUSH című kétrészes darabjával jön október 13-án a Bálnába a dán Black Box Dance Company, a Philippe Saire Társulat pedig a Black Out című, a térben különlegesen elrendezett produkciójával érkezik október 12-13-án az Átriumba.

A zenei programok mellett számos kiállítás is várja az érdeklődőket: többek között a Ludwig Múzeum október 9-től látogatható Ludwig Goes Pop tárlata, amely a pop art eddigi legnagyobb hazai bemutatója lesz. Az érdeklődők megismerhetik „100 szóban Budapest”-et a Bálnában, amely a Magyar Festészet Napjának is otthona lesz.

A tavalyi évhez hasonlóan, idén is csatlakozik a fesztiválhoz társrendezvényként Kelet-Közép-Európa régióvezető művészeti vására, az Art Market Budapest és a Mercedes-Benz Fashion Week Central Europe.

A fesztivál részletes programjairól a www.cafebudapestfest.hu oldalon érhetők el naprakész információk.

Forrás: CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál