Vasárnap nyílik a 62. Vásárhelyi Őszi Tárlat

Vasárnap nyílik a 62. Vásárhelyi Őszi Tárlat, a legnagyobb hagyományokkal bíró hazai kortárs képzőművészeti seregszemle – tájékoztatta Elek András sajtóreferens az MTI-t.

Az 1954 óta megrendezett kiállítás egyediségét töretlen hagyománya, folyamatossága, magas szakmai színvonala, valamint az adja, hogy valamennyi képzőművészeti ág képviselteti magát, igaz még ma is a festészetközpontúság dominál. Valószínűleg az alapítók sem remélték, hogy olyan jelentős, hat évtizeden átívelő művészeti fórumot hoznak létre, mely Hódmezővásárhely legjelentősebb kulturális rendezvényévé válik. Sehol máshol nincs erre példa az országban – de Európában is csupán néhány helyen -, hogy már több mint hatvan éve folyamatosan meg tudják szervezni a kortárs alkotók seregszemléjét.

A Vásárhelyi Őszi Tárlat különleges elegye a meghívásos, a kurátori és a szabad beadású tárlatoknak. A beadott alkotások – 277 művész 588 pályamunkája – közül nyolctagú szakmai zsűri választotta ki azon műveket, melyet a nagyközönség a vasárnap nyíló kiállításon az Alföldi Galériában megtekinthet. A december 6-áig látható kiállításon 162 művész 252 alkotása jelenik meg: 135 festmény, 50 grafika, 63 plasztika, valamint négy egyéb, műfajilag be nem sorolható mű került a falakra, illetve posztamensekre Nagy Imre művészettörténész, múzeumigazgató rendezésében.

A hagyományokhoz hozzátartozik, hogy a tárlat megnyitóján adják át a kiállítás fődíját, a Tornyai-plakettet, a hódmezővásárhelyi önkormányzat és a Magyar Művészeti Akadémia által közösen alapított Rudnay Gyula Művészeti Ösztöndíjat, valamint a munkajutalmakat és a felajánlott díjakat. A Tornyai-plakettel minden évben a legsikeresebbnek ítélt művész munkásságát ismerik el, mely jelentős szakmai és anyagi elismeréssel jár. A Szabó Iván szobrászművész által tervezett plakettet a díjazottak csak egyszer kaphatják meg.

Forrás: MTI