Új művészeti együttes Pécsett: Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórus

Saját zeneszakmai kívánalmainak kielégítésére fesztiválkórust alapít a Pannon Filharmonikusok együttese. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kultúráért Felelős Államtitkársága és a pécsi városvezetés által támogatott együttes Dobos László és Vass András művészeti vezetésével dolgozik majd. Az alapítás pontos dátuma 2015. október 1-je, vagyis a Zene világnapja.

PFF-01

„Az a fajta magas színvonalú szakmai innováció, amit a PFZ képvisel, és a XXI. századi művészeti menedzsment-szemlélet kiszolgálása indokolttá teszi, hogy egy fesztiválkórus helyet kapjon a zenekar portfóliójában. A rendszeresen teltházzal játszó Pannon Filharmonikusokat az ország négy legjobb zenekara között tartjuk számon. A kulturális államtitkárság ennek megfelelően viszonyul a zenekar kórusalapító törekvéseihez, és minden támogatást megad hozzá” – mondta Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a zenekar sajtótájékoztatóján.

A kórus létrehozásának célja, hogy a zenekar minőségi igényével összhangban működő, új és egyedi kórusformációt honosítson meg Pécsett, mely a Pannon Filharmonikusok kijelölt hangversenyein lép fel. A művészeti vezetés magas színvonalú, saját hangzáskultúrával rendelkező kórus felépítését tűzte ki célul. Zeneszakmai kívánalom a barokk és a bécsi klasszikus repertoár stílusos megszólaltatása, mely a szövegkiejtésben, az artikulációban, a zenei tagolásban és a hangzásban egyaránt érvényesül. A kórus vezetésének törekvései közt szerepel továbbá a barokk és a klasszikus zene értelmezését célzó új lehetőségek feltárása, illetve elsajátítása, valamint olyan letisztult, a stílusnak megfelelő kórushangzás kialakítása, mely a régi zenére jellemző lendületet, virtuozitást és frissességet, továbbá a markáns zenei karaktereket sem nélkülözi.

Dobos László, Vass András

Dobos László, Vass András

„Az 1600-1800-as évek időszaka az egyetemes zenetörténet vokál-szimfonikus repertoárjának aranykorszaka. A kórusalapító vállalásunk ennek a korszaknak kiaknázását célozza, de nem muzeális tevékenységre szántuk magunkat, hanem élővé szeretnénk tenni azokat a stílusbeli elemeket, melyeket az említett korszakok zeneműveiben fellelünk. A kantátákat, oratóriumokat, passiókat és miséket felsorakoztató zenei korszak emblematikus és ritkán játszott műveit egyaránt műsorra tűzzük majd” − összegezte Vass András, a kórus művészeti vezetője az új formáció törekvéseit. Majd vezetőtársa, Dobos László folytatta: „Amikor a Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórus új stílusáról beszélünk, akkor arra gondolunk, hogy historikus előadással szeretnénk megszólaltatni az érintett műveket. Pécsett az ilyesfajta előadásmódra törekvés – kórusos formában − nem volt jellemző az elmúlt időszakban. Ebben szeretnénk előrelépni a kórus megalapításával. A zenekar klasszikus-barokk repertoárjához a kórus munkáját egy letisztult hangzásvilággal szeretnénk hozzáilleszteni.”

A fesztiválkórus − mint azt neve is jelzi – a Pannon Filharmonikusok hangversenyeihez igazodó próbarenddel és a zenekar szakmaiságához méltó zenei elvárásokkal dolgozik majd.

„A Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórusa tovább színesíti és gazdagítja a pécsi kóruséletet. Az új formáció nem konkurenciát, hanem inspirációt jelent a szakmai munkához, érezzük a kórusok és karnagyok támogató figyelmét ” – fogalmazott Horváth Zsolt, a PFZ igazgatója a kórusalapító sajtóeseményen.

A kórus vezetése a tagok sorába azokat a 14. életévüket betöltött kóristákat várja, akik a fenti célokkal egyetértve a Pannon Filharmonikusok zenés produkcióinak részesévé kívánnak válni, motiváltak kimagasló kórusprodukciók létrehozásában, és megfelelnek az ehhez szükséges feltételeknek. A kórus tagjainak sorába felvételt nyerni a művészeti vezetők előtt történő meghallgatáson lehet. Az október végi meghallgatás kötelező és választható zenei anyagáról bővebb információ a Pannon Filharmonikusok weboldalán olvasható, vagyis a www.pfz.hu/fesztivalkorus webcímen.

Pannon FIlharmonikusok Fesztiválkórus tagfelvételi felhívás

Forrás: Pannon Filharmonikusok