Új bemutatóval készül a PR-Evolution Dance Company: KALEIDOSZKÓP – kortárs művészetek találkozása

2015. október 15-én 19 órakor a Magyar Nemzeti Galériában, a Múzeum+ Trend keretei között mutatja be legújabb darabját a PR-Evolution Dance Company Kaleidoszkóp címen. A darabban kortárs költők verseit dolgozza fel a tánc és a videóművészet eszközeivel a francia Rencontres Audiovisuelles-el együttműködésben, akik a hagyományos vetítésen túl video mapinggel színesítik az előadást.

PR-Evolution Dance Company:  KALEIDOSZKÓP, Nagy Viktória - Fotó: Sulyok László

PR-Evolution Dance Companyn Nagy Viktória –
KALEIDOSZKÓP – Fotó: Sulyok László

A kortárs költészet, a klasszikus és kortárs tánc, a klasszikus és kortárs zene és a videóművészet liezonja a PR-Evolution Dance Company, a Rencontres Audiovisuelles, a Nemzeti Táncszínház és a Nemzeti Galéria koprodukciójában.

„Lator László Kossuth-díjas magyar költő, műfordító, esszéista versei adták az ihletet az előadás elkészítéséhez. A vele való találkozás és beszélgetés sarkallt arra, hogy további hasonlóan inspiratív kortárs költők verseit is beleépítsem az előadás szövetébe.

A vizualitás a XXI. század egy meghatározó eleme. A versek már egyből képekkel, víziókkal, különböző képzettársításokkal együtt jelentek meg előttem, ezért elkezdett foglalkoztatni a vizuális művészetek és a kortárs tánc viszonya, s a közös alkotásban rejlő lehetőségek feltárása. Így találtunk rá együttműködő partnerként a francia Rencontres Audiovisuelles-re.”

/Nemes Zsófia – koreográfus/

A szó mögötti tartalom egy másik értelmezésben jelenik meg, ahogy a kép kiegészíti, új perspektívába helyezi a verseket és a mozdulatokat. A művészetek különböző formái társakként működnek együtt, egy-egy mozaik kockát, színt képviselnek, raknak össze, hogy a Kaleidoszkóp-szerű képek formát öltsenek előttünk. Hol a vers, hol a videó, hol a tánc, hol a zene veszi át a fonalat, és vezeti a figyelmünket, hozzáadnak egy-egy érzetet, ez által teljesül ki a kortárs művészet pillanatban fogant jelenje.

PR-Evolution Dance Company, Lőrincz Katalin:  KALEIDOSZKÓP - Fotó: Sulyok László

PR-Evolution Dance Company, Lőrincz Katalin –
KALEIDOSZKÓP – Fotó: Sulyok László

Táncművészek: Spala Korinna, Lőrinc Katalin, Nemes Zsófia, Nagy Viktória, Szél Dalma, Krizsán Dániel, Gáll Norbert

Video: Rencontres Audiovisuelles

Zene: montázs- Szirtes Edina/ Mókus munkája (Bach, Mozart, Julia Kent művei alapján)

Koreográfus: Nemes Zsófia és Leo Mujic

A Rencontres Audiovisuelles videóművészei a hagyományos vetítésen túl az úgynevezett video maping technika alkalmazásával színesítik az előadást. A video maping egy olyan napjainkban egyre elterjedtebb vizuális műfaj, mely a vetített térbeli installáció architektúráját felhasználva bontja azt részekre és építi újjá, vizuális illúziót keltve az adott felületen, térbeli testen.

A dolog érdekessége, hogy az előadás vizuális anyaga az RA videóművészei – Ludovic Burczykowski, Sammy Barras és Maud Sertour – által vezetett workshop keretei között kerül megvalósításra a workshopon résztvevő Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Média Design és Animáció szakos hallgatókkal együttműködésben.

Az előadás kapcsolódik az MNG és a Szépművészeti Múzeum Francia Intézetben megrendezett Képbe zárt írások című kiállításához, így a premier a kiállítás kísérőprogramjaként kerül bemutatásra az október 15-i Múzeum+ Trend keretei között.

PR-Evolution Dance Company:  KALEIDOSZKÓP, Szél Dalma - Fotó: Sulyok László

PR-Evolution Dance Company, Szél Dalma –
KALEIDOSZKÓP – Fotó: Sulyok László

PR-Evolution Dance Company

A PR – Evolution Dance Company kiemelt kategóriájú kortárs táncegyüttes, amely 2003-ban alakult. A társulat művészeti vezetője, koreográfusa Nemes Zsófia, a Szegedi Kortárs Balett egykori szólistája. Az együttes alapmotívuma a tánckultúra ismeretségének és elismertségének elősegítése, a rétegkultúra bilincseiből való megszabadítása, a populáris kultúra felé való törekvés, – ami valójában egy szélesebb réteg felé való nyitást jelent számunkra, hogy a táncművészet el- és befogadása a mindennapi ember hétköznapjainak részévé is válhasson -. Fontos alapelvnek tekinti a társulat a más művészeti ágban alkotó művészekkel, társművészetekkel való együttműködést, mely segíti az együttest abban, hogy olyan tartalmakat tudjon közvetíteni, melyek megfoghatóak a közönség számára.

Rencontres Audiovisuelles

A francia Rencontres Audiovisuelles egyesület 1998 óta foglalkozik különféle az audiovizuális művészetek és a digitális technológia népszerűsítésére irányuló események szervezésével mind regionális, mind pedig nemzetközi szinten. 2007 óta pedig L’Hybrid nevű épületükben is rendszeres, innovatív programkínálattal várják az érdeklődőket. Céljuk a független audiovizuális alkotásban rejlő lehetőségek kutatása hazai és nemzetközi partnerekkel együttműködésben. Tevékenységük kiterjed többek között a rövidfilmek, az animáció, a különböző interdiszciplináris együttállások és a digitális művészet területén való kutatásra, alkotásra, workshopok, oktatási programok és fesztiválok szervezésére.

Forrás: PR-Evolution Dance Company