A zene világnapja – Koncertekkel, hangszerkiállítással várják a közönséget

Nagyszabású koncertekkel és hangszerkiállítással várják a zenekedvelő közönséget a zene világnapján, október 1-jén, csütörtökön több budapesti helyszínen.

Az idén 150 éves Színház- és Filmművészeti Egyetem Ódry Színpadán 15 órától egykori hallgatók énekelnek szólóban, duettekben, együttesekben. A fellépő 150 művész között van Törőcsik Mari, Bodrogi Gyula, Molnár Piroska, Blaskó Péter, Kern András, Hegedűs D. Géza, Gáspár Sándor, Rudolf Péter, Kubik Anna, Hűvösvölgyi Ildikó, Eszenyi Enikő, Halász Judit, Eperjes Károly, Bánsági Ildikó, Voith Ági, Hegyi Barbara, Hernádi Judit, Csuja Imre és Stohl András. A koncert-találkozó zenész vendége lesz mások mellett Zorán és Szokolay Dongó Balázs is.

A fellépők jótékony céllal vesznek részt a rendezvényen, a jegyeladásból befolyó bevételt az egyetem gyakorlószínpadának korszerűsítésére fordítják. A Bagó Gizella egyetemi tanár által létrehozott és vezetett esemény várhatóan 19 óráig tart, ezért szabad bejárást biztosítanak: az érdeklődők bármikor érkezhetnek, és bármikor távozhatnak.

A Zeneakadémián a zene világnapján egy kettős jubileumot ünnepelnek koncerttel: negyven évvel ezelőtt, 1975-ben alakult meg a kecskeméti Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet és a Nemzetközi Kodály Társaság.

A 19.30-kor kezdődő hangversenyen Kodály Fölszállott a páva című népdalra írt kompozícióját (Páva-variációk) a debreceni Kodály Filharmonikusok mutatják be Erdei Péter vezényletével, a komponista Duó hegedűre és csellóra című alkotását Szabó Péter (cselló) és Bíró Ágnes (hegedű) játsszák, majd a szünet után Kodály Budavári Te Deuma hangzik el Wierdl Eszter (szoprán), Schöck Atala (alt), Fekete Attila (tenor), Jekl László (basszus), valamint a debreceni Kodály Filharmonikusok, a debreceni Kodály Kórus és az Új Liszt Ferenc Kamarakórus előadásában, Erdei Péter vezényletével. Az eseményen ünnepi beszédet mond Nemes László Norbert, a Kodály Intézet igazgatója és Michalis Patseas, a Nemzetközi Kodály Társaság elnöke.

Szintén a zene világnapján, 18 órakor nyílik meg az MTA BTK Zenetudományi Intézethez tartozó Zenetörténeti Múzeum Magyar hegedűkészítők – A Kónya család és a tanítványok című kiállítása, melynek megnyitójára a hegedűkészítés nemzetközi hírességeit várják. A kiállítást Semmelweis Tibor, a Magyar Hangszerész Szövetség örökös tiszteletbeli elnöke nyitja meg, a tárlatot bemutatja Baranyi Anna, a Zenetörténeti Múzeum vezetője.

A háromgenerációs, jelentős magyar hangszerkészítő család első tagja, Kónya István (1919-1999) autodidaktaként kezdte, később Yehudi Menuhin javaslatára tanult tovább az olaszországi Cremonában, a hegedűkészítők Mekkájában. Miután aranyérmes diplomát szerzett, hazatért és tatai műhelyében dolgozott; 1995-ben  Aranykoszorús Mester lett. Mindkét fia a nyomdokába lépett. Az idősebb, István (1946), szintén Cremonában tanult és ott Stefano Conia néven szerzett hírnevet magának. Ma is ott él, de a csütörtöki kiállításmegnyitón jelen lesz. A mester második fia, Kónya Lajos (1948) hazájában maradt, itt tanult és nyitott műhelyet, jelenleg ő a Magyar Hangszerész Szövetség elnöke. A család harmadik generációjának egyik ága (ifj. Stefano Conia, 1975) Cremonában, apja műhelyében, a másik (ifj. Kónya Lajos, 1977) Budapesten működik – tájékoztatta az MTI-t Gombos László zenetörténész, a Zenetudományi Intézet kutatója. Hozzátette: a múzeum három értékes hangszert kapott ajándékba, egyet-egyet a három generáció mestereitől.

Az UNESCO nemzetközi tanácsának határozata alapján, Yehudi Menuhin és az UNESCO zenei tanácsának kezdeményezésére 1975 óta ünneplik október 1-jén a zene világnapját. Az építészek világnapját az Építészek Nemzetközi Szövetsége (VIA) kinyilvánítása alapján 1998 óta ünneplik október első hétfőjén. A két világnapot együtt ünneplik meg október 5-én, hétfőn este a Zeneakadémia nagytermében építészeti bemutatókkal és zenei koncertekkel.

A szervező Ybl Egyesület közlése szerint a programot Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora nyitja meg, az eseményen felszólal Lakatos Gergely, a Zeneakadémia főmérnöke, valamint Magyari Éva, Pazár Béla és Potzner Ferenc építőművészek, az épület rekonstrukciójának tervezői, örömkoncertet adnak a Zenélő Építészek – (lélek)Építő Zenészek, és zenél a Nemzeti Filharmonikusok Kamaraegyüttese, a Momento kórus és az YBL 5ÖS, az Ybl Együttes építőművészekből álló kamaraegyüttese is.

Forrás: MTI