Ma van a magyar népmese napja

Benedek Elek születésének évfordulóján, szeptember 30-án ünneplik immár 11. alkalommal a magyar népmese napját, amelynek alkalmából Magyarországon és a határon túl egyaránt számos előadást, felolvasást és játékos programokat szerveznek a népmesékhez kapcsolódva.

Ebben az évben hatvankét magyarországi és kilenc határon túli helyszín kapcsolódik több mint száz programmal az emléknaphoz.

Számos általános és középiskolában tartanak mesefelolvasást, több helyen hirdettek rajzpályázatot, kvízversenyeket vagy ügyességi próbákat, de lesz ahol tematikus történeteket, állatos vagy székely meséket olvasnak fel.

A fővárosi CSILI Művelődési Központ könyvtárában például óvodai és iskolai csoportoknak szerveznek játékos népmese-foglalkozást és próbatételeket A kiskakas gyémánt félkrajcárja című történethez kapcsolódva, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár angyalföldi egységében Benedek Elek állatmeséiből rendeznek diavetítéssel egybekötött délelőttöt, a szigethalmi Hegedüs Géza Városi Könyvtárban pedig többek közt Mi van a ládikóban? címmel a Holdfű Színház előadását tekinthetik meg a látogatók.

A KÖNYV(tár)TÁMASZ Egyesület és az Országos Idegennyelvű Könyvtár közös programjában a magyar és horvát nyelven szerveznek felolvasást, több helyszínen lesz mesemaraton vagy a mesék világát feldolgozó kiállítás, néhány helyen viszont dramatizált előadást adnak elő gyerekek, óvónők, könyvtárosok.

A magyarországi programok mellett Kézdivásárhelyről, Nagyenyedről, Bihardiószegről, Nagybúnról, Csíkszeredáról, Szamosújvárról, Sepsiszentgyörgyről, Érmihályfalváról is csatlakoztak iskolák és könyvtárak a programhoz.

Forrás: MTI

http://www.nepmesenap.hu/

 

,