Prométheusz – a Soltis Lajos Színház vendégjátéka a MU Színházban

Októberben negyedik vendégjátékával érkezik a MU Színházba a celldömölki Soltis Lajos Színház Társulata. Legújabb, a Zsámbéki Színházi Bázison bemutatott előadásuk Aiszkhülosz Leláncolt Prométheusz c. drámája alapján készült rítustanulmány.

Prométheusz, Soltis Lajos Színház - Fotó: Nagy Péter István

Prométheusz, Soltis Lajos Színház – Fotó: Nagy Péter István

Prométheusz mítosza az egyik legtitokzatosabb és legellentmondásosabb történet az európai kultúrában. Az égi és földi lét között közvetítő titán bűnében és bűnhődésében a tudás és a tudatlanság, az isteni és az emberi szándék ütközik egymással, miközben az örök kérdés kínzóan aktuális marad: érdemes-e áldozatot hozni másokért, akik talán nem is értékelik azt? A Soltis Lajos Színház fiatal színészeivel műhelymunka keretében elkészült produkció egy sajátos, mozdulatokból, hangokból építkező oratórikus jellegű, rituális formanyelv létrehozására tesz kísérletet.

Kozma Andrással, a Nemzeti Színház Hevesi Sándor-díjas dramaturg-műfordítójával a társulat tucatnyi színésze dolgozott együtt a mítosz megfejtésén. A vidéki színház és a budapesti szakember jó ideje kereste az együttműködés lehetőségét és Aiszkhülosz drámája megfelelő közös nevezőnek bizonyult.

„Valamilyen módon összekapcsolódott bennem  Prométheusz személyisége az alkotó emberrel, aki odaveti magát a világ elé, úgymond tüzet hoz, vagy tudást, vagy egyszerűen megnyitja magát a világnak, hogy valamit kimondjon, mert hisz abban, amit mond, és ezért sziklához láncolják – természetesen szimbolikusan -, és keselyűk tépik a máját, neki pedig ezeket a gyötrelmeket  el kell viselni, mert valami magasabb rendű igazságban hisz.”

(Villáminterjú Kozma Andrással/színház.hu)

A társulat korábbi rituális színházi hagyományát folytatja – Misztérium a Szent Születésről, „…majd mély csönd leng…”, Csongor és Tünde – a rendező pedig többek között Anatolij Vasziljev és Min Tanaka tréningmódszereit, szemléletét, sajátos filozófiai hátterét adja hozzá a produkcióhoz. A koreográfiákat Benkő Ágnes, az elhangzó dallamokat és dalokat a társulat jegyzi.

Prométheusz, Soltis Lajos Színház - Fotó: Nagy Péter István

Prométheusz, Soltis Lajos Színház – Fotó: Nagy Péter István

SOLTIS LAJOS SZÍNHÁZ – ZSÁMBÉKI SZÍNHÁZI BÁZIS: PROMÉTHEUSZ
2015. október 4. 19:00
MU Színház

Prométheusz: B. Péter Pál
Héphaisztosz: Pesti Arnold
Ókeánosz: Károly Bálint
Hermész: Bruckner Roland
Ió: Boznánszky Anna, Hajba Beatrix, Marton Mercédesz, Nagy Zsuzsi
Karvezető: Piller Ádám
Moirák: Benkő Ágnes, Mihácsi Veronika, Ziembicki Dóra

Koreográfus: Benkő Ágnes
Rendezte: Kozma András

Támogatók: EMMI, NKA

Forrás: MU Színház

Jegyv