Először szerepel magyar társulat a Tbiliszi Nemzetközi Színházi Fesztiválon!

A rangos Tbiliszi Nemzetközi Színházi Fesztivál idén először egy magyar előadást is meghívott programjába – Láng Annamária és a Mezítlábas Zenészek Kvintettje Piazzolla Nagyvárosok Máriája című produkcióját szeptember 29-én láthatja a közönség. A Manna Egyesület segítségével megvalósuló vendégelőadást lengyel, orosz, norvég társulatok mellett hívták meg a „New Program” szekcióba, amelynek helyszíne a Marjanishvili Állami Színház Stúdiója lesz.

Nagyvárosok Máriája - Fotó: Puskel Zsolt

Nagyvárosok Máriája – Fotó: Puskel Zsolt

Rába Roland tavaly decemberben debütált Nagyvárosok Máriája című rendezése a szürreális képekben gazdag latin-amerikai költészeten és Astor Piazzolla méltán világhírű,  a tangó zenéjét újragondoló kompozícióin alapul, Závada Péter és Zöldi Gergely dalszöveg-fordításait felhasználva. A produkció stábja egy éves előkészítő munkafolyamat után, elsőként kapott engedélyt Astor Piazzolla jogutódaitól az operarészletek és tangódalok magyar nyelvű bemutatására, így jöhetett létre a koncertszínházi előadás, amelyet a szürreális képekben burjánzó latin-amerikai költészet és a zeneszerző lenyűgöző, a tangózenét újragondoló kompozíciói ihlettek. A szerző nagy szerelméről formázta meg Maria de Buenos Aires alakját. A főszereplő Mária, a melankolikus és érzéki utcalány, kopott kis macskaként szédeleg a nagyváros utcáin és éli meg a női lét szélsőségeit, akit Láng Annamária, Jászai Mari-díjas színművésznő kelt életre.

Nagyvárosok Máriája - Fotó: Puskel Zsolt

Nagyvárosok Máriája – Fotó: Puskel Zsolt

Az előadást a magyar közönség után szeptember 29-én a grúz fővárosba látogatók is láthatják, a Tbiliszi Nemzetközi Színházi Fesztivál programjaként. A Nagyvárosok Máriája szereplése a fesztiválon azért különösen megtisztelő az alkotók számára, mert ez az első alkalom, hogy a 2009 óta évente megrendezett seregszemle magyar előadást hívott meg a programjába. Az idén szeptember 25 és október 8 között meghirdetett mustrán a világ számos országából érkezett társulatok lépnek majd a közönség elé. Látható lesz többek között a Thomas Ostermeier rendezte A nép ellensége a berlini Schaubühne-ből, de bemutatják a Globe Hamletjét, a jeruzsálemi Inkubátor Színház, a Greyscale newcastle-i nemzetközi társulat, valamint Akram Khan Kaash londoni táncprodukcióját is. A fesztivál legújabb platformja, a „New Program” új művek, új megközelítések számára kíván teret biztosítani. Az egyre népszerűbb programba Izrael, Lengyelország, Litvánia, Argentína, Románia, Németország, Finnország, Oroszország, India mellett kapott Magyarország is meghívást.

A vendégszereplés a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Tbiliszi Magyar Nagykövetség, az OTP Bank támogatása, illetve a Manna Kulturális Egyesület szervező munkája révén valósulhat meg.

Forrás: Manna Egyesület