Visszatér a mozikba a Volt egyszer egy vadnyugat

Szeptember 24-től, közel öt évtized után újra mozivásznon látható minden idők legismertebb western-klasszikusa, a Volt egyszer egy vadnyugat. Budapesten a premierhéten csak a Puskin moziban, országszerte pedig további 20 filmszínházban vetítik Sergio Leone 1968-as kultuszfilmjének digitálisan felújított, teljes hosszúságú verzióját.

9

1968 kiemelkedő év volt a filmművészet történetében. Olyan filmtörténeti jelentőségű alkotások születtek, amelyek a mai napig műfajuk etalonjaként szolgálnak, és amelyek a filmrajongók generációi számára testesítették meg a nagybetűs moziélményt. Ilyen film volt például a sci-fi zsánerben a 2001: Űrodüsszeia  ̶  amit idén márciusban újra mozivásznon láthatott a moziszerető közönség  ̶  és ilyen film a Volt egyszer egy vadnyugat is. Sergio Leone ezzel a remekművével új életet lehelt az akkoriban már erősen porosodó műfajba, egyesítve a klasszikus amerikai western és az akkoriban újdonságnak számító olasz spagettiwestern műfaji jellegzetességeit, így lett képes a film egyszerre fennkölt és hősies, ugyanakkor mocskos és kegyetlen lenni. A Bernardo Bertolucci közreműködésével kidolgozott forgatókönyv négy ember történetét meséli el: az aranyszívű egykori örömlány, a titokzatos mexikói félvér, a törvényen kívüli bandita és a korrupt vasútépítő kegyetlen végrehajtója, mindnyájuk nemezisének találkozását és sodródásukat az elkerülhetetlen végkifejlet felé.

claudia cardinale once upon a time in the west 2

Ritka az olyan film, amelyben minden ennyire a helyén van, valamennyi apró részletnek megvan a maga szerepe. Ennio Morricone felejthetetlen filmzenéje, a szűkszavú, de drámai erejű párbeszédek és a végletekig kijátszott forgatókönyv, a gyönyörűen fényképezett tájak és a hosszú snittekkel jellegzetes atmoszférát teremtő szélesvásznú látvány mind védjegyeivé váltak a filmnek, amit természetesen a színészi játék tesz teljessé: a miskolci Cinefesten életműdíjjal jutalmazott Claudia Cardinale, az örök bosszúálló Charles Bronson, az élete első negatív szerepét elvállaló Henry Fonda és Jason Robards emlékezetes alakítása.

once-upon-a-time-in-the-wes

A kritikusok egybehangzó véleménye szerint erre az alkotásra különösen igaz, hogy aki nem látta mozivásznon, az nem is látta igazán. Közel ötven évvel az eredeti bemutató után erre most újra lehetőség nyílik: a film limitált vetítéssorozat keretében, néhány hétre visszatér igazi otthonába, a mozikba, a színpadi produkciók közvetítéseire és filmtörténeti klasszikusok újra-bemutatására specializálódott Pannonia Entertainment forgalmazásában.

7

A film hazai ősbemutatója a miskolci Cinefesten volt, ahol a fesztivál nyitó díszelőadásán vetítették a legendás filmcsillag, Claudia Cardinale jelenlétében, óriási érdeklődés mellett. Szeptember 24-től országszerte több mint 20 filmszínházban mutatják be, Budapesten a premierhéten csak a Puskin moziban, emellett a megyeszékhelyek többségén, többek közt Szegeden, Debrecenben, Pécsett, Szombathelyen, Kecskeméten, Székesfehérváron és Szolnokon is láthatják a nézők a kultfilm digitálisan restaurált és 5.1-ben újrakevert, eredeti hosszúságú 165 perces változatát, magyar felirattal. A vetítési helyszínek részletes listája a film Facebook oldalán, a https://www.facebook.com/volt1x1vadnyugat címen olvasható.

once-upon-a-time-in-the-west-1

Forrás: Pannonia Entertainment