Alexander G. Thomas: Megszállottak – A Tesla-hadművelet – Könyvbemutató az Örkény István Könyvesboltban

Szerző: Ványi Viktória
Fotók: Korhut Lili

2015. szeptember 22-én került a boltokba Alexander G. Thomas, azaz Matuscsák Tamás első regénye a Megszállottak. A könyvbemutatónak az Örkény Könyvesbolt adott helyet, az eseményt a Noran Libro kiadó igazgatója, Kőrössi P. József moderálta, az író beszélgetőtársa Darvasi Ferenc, a kötet szerkesztője volt.

02

A műről elöljáróban annyit, hogy Nikola Tesla horvát-szerb-amerikai fizikus, feltaláló, villamosmérnök, gépészmérnök, filozófus élettörténetét dolgozza fel, alakját halála után átteleportálva élete szeretett helyszíneire. A több időben és térben mozgó cselekmény rengeteg szereplőt mozgat, bepillantást engedve egy csodálatos elme működésébe és munkája nyomán az őt körülvevő világban létrejövő változásokba.

Darvasi Ferenc lehetőséget adva az elsőkötetes írónak a bemutatkozásra életútja és választott művészi álneve felől kérdezett.

the-illusionists-2013-november-22-23-24-syma-csarnok

Matuscsák élete ugyancsak bővelkedik fordulatokban. Fogorvosi végzettséggel Monte-Carlo-ban praktizált, mellette vállalkozást vezetett, majd ez utóbbi hozta vissza a ’90-es évek végén Bécsbe majd Budapestre. A válság után az idegenforgalom-turizmus világában forgott, csak a számítógépnek írogatott, amikor 2005-ben a Belvárosi-, ma Centrál Színháztól kapott megkeresést egy darab fordítására.

Írói álnevét érintő kérdésre több oldalról is talált magyarázatot. Édesapja híres építész, akit ugyancsak Matuscsák Tamásnak hívtak és számos szakkönyvet publikált, így egy egyszerű internetes keresés félrevezető eredményt hozott volna az írói munkásságát nyomon követni szándékozóknak. Az üzletember is előbújt gondolatmenetéből, amikor úgy ítélte, hogy az olvasók kevesebb bizalommal nyúlnak egy ismeretlen magyar szerző könyvéért, mint egy külföldi után, ill. remélte, hogy a könyv felvevőpiaca hazánkon túlra is kiterjed majd. A név megfejtése pedig, Alexander a második neve miatt, a G. anyja leánykori vezetéknevének rövidítése és Thomas értelemszerűen a Tamásból lett.

04

Az alkotói folyamat nehézségéről és a fiktív részek elhelyezéséről Matuscsák elmondta, hogy a könyv 85-90%-ban valós eseteket dolgoz fel, a fennmaradó rész a fikcióé, tehát a cselekménysor magját életrajzi alap adta, de bosszúságot és motivációt jelentett számára, hogy a kutatómunka során általa talált több mint 60 db Tesla-ról írt könyv egyike sem közelíti meg a valóságot.

A főhős alakjának kiválasztásakor meghatározó volt az író számára Tesla bejárt életútja, egy eldugott szerb falucskától a tudósként elért világhírnévig, másrészt magánéletében kényszeres viselkedése, magyarországi érintettsége, valamint maguk a technikai haladást lehetővé tevő általa feltalált eszközök mind inspirálták.

05

A szerző több részlet felolvasásával is megörvendeztette a hallgatóságot.

A világszerte elsöprő népszerűségnek örvendő regényes életrajz hazánkban Matuscsák munkája nyomán még csak most bontogatja szárnyait. Elképzelések sorjáznak még az íróasztalban, jövő tavasszal jön a Megszállottak folytatása, Mechanikus oázis címmel és előkészületeket tett egy hasonló műfajú Rejtő Jenő életútját bemutató regény megírásához.

Alexander G. Thomas: Megszállottak A Tesla hadművelet, Noran Libro 2015