Az Otello premierjével nyitja az évadot az Operaház

Verdi Otellójának premierjével nyitja az évadot az Operaház szombaton. A darabot a világhírű olasz rendező, Stefano Poda állítja színpadra.

Hábetler András, Létay Kiss Gabriella operaénekesek, Anger Ferenc művészeti igazgató, Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója, Stefano Poda olasz rendező, Jávorszky György tolmács és Rafael Rojas operaénekes (b-j) Verdi Otellójának bemutatójáról és további két premierről tartott sajtótájékoztatón az Operaház Székely Bertalan-termében 2015. szeptember 21-én. - MTI Fotó: Máthé Zoltán

Hábetler András, Létay Kiss Gabriella operaénekesek, Anger Ferenc művészeti igazgató, Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója, Stefano Poda olasz rendező, Jávorszky György tolmács és Rafael Rojas operaénekes (b-j) Verdi Otellójának bemutatójáról és további két premierről tartott sajtótájékoztatón az Operaház Székely Bertalan-termében 2015. szeptember 21-én. – MTI Fotó: Máthé Zoltán

A bemutatót felvezető hétfői budapesti sajtótájékoztatón Ókovács Szilveszter főigazgató elmondta: Vámos László rendezése már nagyon régóta műsoron volt, és bár a nemrég címszerepet éneklő José Cura is méltatta a színrevitelt, elérkezett az ideje egy új rendezésnek. „Ha valami, az Otello megérdemli” – fogalmazott Ókovács Szilveszter.

A sajtótájékoztatón szó esett Wagner A szerelmi tilalom című operájának Erkel Színházban tartandó magyarországi bemutatójáról, valamint a Gördülő Opera sorozat új produkciójáról, a Figaro 2.0-ról is.

Bár az Erkel Színházban a West Side Storyval és egy modern balettprodukcióval már megkezdődött az évad bemutatóinak sora, és az Andrássy úti Operaház Szfinx-teraszán is megtartották Donizetti Bolondokháza című egyfelvonásosának premierjét, a dalszínház nagyszínpadán Verdi remekművének új rendezésével veszi hivatalosan kezdetét az évad.

A darab rendezője, a Magyarországon most bemutatkozó Stefano Poda elmondta: rendezése nem modern felfogású, inkább időtlen. „Nem befolyásolt a kortárs technika sem, inkább azt akartam megmutatni, hogy ez a mű mágia és titok. Mint egy görög tragédiát, egyben kell látni az egészet” – fogalmazott.

Az előadás karmestere Pinchas Steinberg, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának elnök-karnagya lesz, aki szerint, mint más esetben, most sem lehet beszélni a zenéről: meg kell nézni az előadást, és eldől, megérinti-e az embert. A címszerepet alakító mexikói Rafael Rojas úgy fogalmazott: otthon érzi magát, mert az Otello-előadás előkészületei úgy zajlanak, mint Mexikóban szokás: kicsit összevissza, de nagy szenvedéllyel. „Én így szeretem” – tette hozzá. Desdemonát Létay Kiss Gabriella, Jagót Kálmándi Mihály alakítja.

Néhány nappal később újabb premierrel, méghozzá magyarországi bemutatóval jelentkezik az Erkel Színház: Wagner A szerelmi tilalom című vígoperája szeptember 29-én, kedden először hangzik el Magyarországon rendezett színpadi formában – emelte ki Anger Ferenc, az Operaház művészeti igazgatója.

„Nagyon furcsa, hogy olyan sokáig világszerte mellőzték ezt a darabot, mert egy vérbő műről van szó érdekfeszítő történettel. Nem nevezném Wagner szárnypróbálgatásának, inkább egy másik arcának. Korai, sokak szemében megbukott műve, ez igaz, de ez a bukás valójában az új hangnak volt köszönhető, amelyből később az egész nagy wagneri életmű kibomlott” – fejtette ki Anger Ferenc.

A Shakespeare Szeget szeggel című drámája alapján készült, és így – az Otellóhoz hasonlóan – az Operaház Shakespeare-évadához kötődő darab Szabó Máté rendezésében, a Kolozsvári Magyar Operával együttműködésben kerül színre, Selmeczi György vezényletével, Csákovics Lajos fordítása alapján magyar nyelven. Az Erkelben mindössze egy előadás lesz látható, szeptember 29-én.

A Gördülő Opera sorozat október 19-én kezdi meg harmadik évadát a Szegedi Nemzeti Színházban. Az Operaház társulata ezúttal a Figaro házassága újragondolt változatát, a Figaro 2.0 című előadást viszi el vidéki kőszínházakba. Hábetler András rendező szerint keresve sem lehetne találni ennél jobb operát azoknak a bevonására, akik „az operával még nem járnak jegyben”. „Nincs olyan emberi viszony, ami ebben az operában ne lenne benne” – tette hozzá az énekes-rendező.

Az előadás érdekessége, hogy a mába transzportált vígoperát Köteles Géza modern hangszerelésében egy hatszemélyes, különleges összeállítású zenekar kíséri, amelyben többek között szaxofon és basszusgitár is megszólal. Szeged után, november 23-án Kecskemétre látogat a produkció.

A szombati Otello-bemutatót körbefonva újra szabadtéri programokkal is készül az Operaház. A Szfinx-teraszon ismét látható a Bolondokháza és A telefon című előadás, majd 17 órától hivatalosan is kezdetét veszi a 2015/2016-os operaszezon. Az első előadás előtt elfoglalják az épületet a művészek, akik ezúttal veterán autókkal érkeznek, az évad repertoárján lévő operák híres szereplőinek jelmezeiben.

Az Andrássy úton kialakított 1200 fős nézőtérről kivetítőn követhető az Otello, melynek szünetében a Magyar Nemzeti Balett művészeinek tánc show-ja látható a nagyszínpadon. A szabadtéri Évadnyitány kezdetén köszöntő beszédet mond Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere és Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója.

Forrás: MTI