Jövőre Franciaországról szól a Bridging Europe fesztivál

A Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) ismét a Müpával közösen nyitotta meg a koncertszezont. Az idén Ausztriára fokuszáló Bridging Europe – Európai Hidak fesztivál jövőre is folytatódik, 2016-ban Franciaországé lesz a főszerep.

Gloria Benedikt, Gergye Krisztián - Fotó: Pályi Zsófia

Gloria Benedikt, Gergye Krisztián – Fotó: Pályi Zsófia

„Most! Most! Most kell hidakat építeni, hogy Európa együtt maradjon. A legjobbkor jött ez a fesztivál” – mondja Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója a Müpával közösen megrendezett Bridging Europe – Európai Hidak fesztivál lezárásaként.

A Bridging Europe fesztiválnak idén különös aktualitása van. A Müpa célja a fesztivállal is az, hogy az európai népek kultúráját a művészet nyelvén összekösse, megteremtse a párbeszéd lehetőségét a kulturális sokszínűség és közös, európai hagyományaink között” – teszi hozzá Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója.

A programsorozat szeptember 11. és 16. között zajlott, idén Ausztriáé volt a főszerep. Fellépett mások mellett a Soap & Skin With Ensemble, Gergye Krisztián Társulata Gloria Benedikttel együtt, a Wolfgang Muthspiel Trio, a Federspiel és Madame Baheux. A BFZ több hangversennyel örvendeztette meg a közönséget: a három nagyzenekari koncert mellett egy barokk és egy kortárs estet is szerveztek. A Literárium-est témája a fesztiválon ezúttal Thomas Bernhard volt.

Mosonyi Mihály kiállítás - Fotó: Pályi Zsófia

Mosonyi Mihály kiállítás – Fotó: Pályi Zsófia

A világ tíz legjobbja között számon tartott BFZ és Európa egyik vezető kulturális intézménye, a Müpa csakúgy, mint tavaly, idén is sok ezer embert ért el a fesztivállal egy hét leforgása alatt. A zenekar és az intézmény a sikeres szezonnyitány után jövőre is együtt rendezi meg közös művészeti fesztiválját.

Az elmúlt három évben Csehország, Németország és Ausztria volt a középpontban, jövőre pedig egy ugyancsak gazdag zenei és kulturális örökséggel rendelkező ország, Franciaország kerül reflektorfénybe. Mi mást tartogat a francia kultúra egy friss vajas croissant-on vagy egy testes üveg boron túl? Jövő ősszel kiderül. A komolyzenén kívül ismét fontos szerephez jut majd az irodalom, a tánc, a könnyű- és világzene és persze a filmművészet is.

A rendezőknek továbbra is meggyőződése, hogy nagy szükség van az európai népek közötti bizalomra és barátságra, ennek erősítésére pedig az egyik legjobb eszköz a művészet. Ezt az elvet erősítve folytatódik a Bridging Europe fesztivál.

Soap & Skin With Ensemble - Fotó: Pályi Zsófia

Soap & Skin With Ensemble – Fotó: Pályi Zsófia

Forrás: Müpa