Ma kezdődik a Szerb Kultúra Hónapja

Idén is csaknem húszféle programmal – könnyű- és népzenei koncertekkel, filmvetítésekkel, színházi előadásokkal és többek közt irodalmi estekkel – várja az érdeklődőket a magyarországi szerbek hagyományosan megrendezett, legnagyobb kulturális eseménysorozata, a Szerb Kultúra Hónapja. A rendezvényt, mely szeptember 18-tól október 15-ig tart, Milosevits Mirkó Milán zongoraművész önálló estje nyitja ma este a Zeneakadémián.

szilva_magyar-300x224Hatodik alkalommal rendezik meg a Szerb Kultúra Hónapja című rendezvénysorozatot, mely Milosevits Mirkó Milán zongoraművész nagyszabású, könnyűzenei koncertjével indul ma este a Zeneakadémián. Mirkó zenéjében a kreativitás és az energia különböző zenei irányzatokon keresztül jelenik meg: stílusát az elektronikus new age-től és filmzenéktől kezdve, az afro-amerikai műfajokon át, egészen az italo-diszkóig és az eurodance-ig számos műfaj alakította, ezek közül azonban személyiségéhez a legközelebb a soul zene áll. Ezen felül – Vujicsics Tihamér nyomdokain haladva – a tradicionális szerb zenét is sikeresen olvasztja saját zenei világába.

Emellett a Szerb Kultúra Hónapja alatt az érdeklődők részt vehetnek többek közt a „Javor” szerb egyházi kórus koncertjén, a „100 a 400-ban” című retrospektív kiállítás megnyitóján, „A fénybe vezető út” című animációs dokumentumfilm vetítésén, a „Bosin i Sokina” című színdarab bemutatóján. Továbbá egy divatbemutató, folklór fesztivál és különböző gyermekprogramok is színesítik a Szerb Kultúra Hónapját, melynek során Szerbia első digitális információs pultját is kihelyezik a Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központban.

A programsorozat szervezőjének, a Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központnak kiemelt célja, hogy a Szerb Kultúra Hónapjával a hagyományok ápolása mellett a szélesebb közönség előtt is bemutassák a szerb kultúra gazdagságát.

A programokról bővebben: http://centar.hu/index.php/hu/archivum/cikkek/103-kiemelt/639-szerb-kultura-honapja2015

Forrás: Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ