Szemrevaló filmfesztivál – Filmritkaságok Ausztriából, Svájcból és Németországból

Hat tematikus blokkban huszonegy német, osztrák és svájci film – köztük három dokumentumfilm – látható a budapesti Művész moziban szeptember 24. és október 3. között a Szemrevaló filmfesztiválon.

A Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet közös fesztiválján a filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal vagy hangalámondással vetítik. A program hangsúlyosan foglalkozik a másság és a migráció kérdéseivel, valamint külön fejezetet szentel Rainer Werner Fassbinder munkásságának, aki idén lenne 70 éves. Kisebb válogatást bemutatva Szegeden, Debrecenben és Pécsett is lesz Szemrevaló – közölték a szervezők szerdán az MTI-vel.

A Berlinalén Ezüst Medve-díjjal kitüntetett thriller, Sebastian Schipper Victoriája nyitja meg a fesztivált szeptember 24-én. A film egyetlen bravúrosan rögzített jelenetben, vágás nélkül meséli el egy spanyol lány és négy berlini fiú találkozását és ámokfutását.

Karl Markovics osztrák színész és rendező Superworld című filmjében a természetfelettiről, egy középkorú pénztárosnő és Isten találkozásáról mesél. Simon Jaquemet Háború című filmjében – mely idén a Svájci Filmdíjon a legjobb film és legjobb operatőr díját is elnyerte – a tizenöt éves Matteo egy erőszakos fiatalokból álló csapat tagjaként kezd háborúba a felnőttek, majd minden és mindenki ellen.

Stefan Haupt számos díjjal jutalmazott A kör című filmje két fiatalember szenvedélyes szerelmén keresztül az ötvenes évekbe repíti vissza a nézőket, és a svájci meleg mozgalom történetét beszéli el. A Vámpír a díványon című szatirikus osztrák vámpírkomédiában Tobias Moretti látható vámpírként, freudi analízisben. A filmet rendező David Ruehm a Szemrevaló vendége lesz.

A B-Movie: Nyugat-Berlin hangjai, 1979-1989 című dokumentumfilmben Blixa Bargeld, Nick Cave, a Die Tödliche Doris és a Die Ärzte is felbukkan, a magyar közönség pedig találkozhat a film egyik rendezőjével, Klaus Maeckkel.

A fesztivál egyik színfoltjának ígérkezik az Ulrich Seidl és a rosszfiúk című  portréfilm, amelyben először látható munka közben az osztrák rendező. Siedl alkotótársa, Veronika Franz első nagyjátékfilmjével, a Goodnight Mommy című, Oscar-díjra nevezett art horroral mutatkozik be.

A fesztivál külön fejezetet szentel Rainer Werner Fassbinder munkásságának. A modern európai film egyik legjelentősebb rendezőjének három alkotása mellett először lesz látható Magyarországon Volker Schlöndorff Baal című filmje, amelyben Fassbinder egyszerre alakítja Baalt és önmagát.

Két dokumentumfilm is színesíti a programot: a dán Christian Braad Thomsen archív felvételekben gazdag portréja, a Fassbinder – Szeretni feltételek nélkül az idei Berlinalén debütált. Az Ali a paradicsomban című dokumentumfilm Fassbinder egykori élettársa, El Hedi Ben Salem M’barek Mohammed Mustafa tragikus sorsát mutatja be. Szeptember 20-ától a Művész mozi előterében Fassbinder filmplakátokból álló kiállítás látható.

A pécsi Apolló moziban szeptember 29. és október 3., a debreceni Apolló moziban október 1. és 4., a szegedi Belvárosi moziban október 3. és 6. között lesz Szemrevaló fesztivál.

Forrás: MTI

 

,