Kortárs Ékszer – Art – Craft – Design / Ékszerek Éjszakája 2015

Szerző Ványi Viktória
Fotók: Kaunitz Miklós

Hihetetlenül izgalmas és hiánypótló vállalkozásba fogott a magyar kortárs ékszertervező világ, az 1982 óta működő Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület (FISE) égisze alatt. November 13-án Budapesten, az első alkalommal megrendezésre kerülő Ékszerek Éjszakáján meghívásos pályázat keretében több mint 50 művész munkái lesznek megtekinthetőek, alkotói, diák és közönségdíjas kategóriában.

x_DSC1088

Az ötletgazdák, Besnyői Rita, Dés-Kertész Dóra, Huber Kinga, Kecskés Orsolya, Kerékgyártó Szilvia, Stomfai Krisztina és Vékony Fanni ékszertervezők egy szakmai találkozójuk keretében fogalmazták meg, hogy alkotásaikról, de még magáról a műfajról – mint kortárs ékszer – egész egyszerűen mit sem tud a közönség. Ihletett merítettek a müncheni Scmuck rendezvényből, mely Európa legnagyobb kortárs ékszerkiállítása és az adottságai alapján itthon jobban adaptálható bécsi rendezvények (Nacht der Schmuckkunst) tapasztalataiból és hozzáláttak a szervezéshez.

szinhazi-vilagnapi-esemenyek-szegeden-sajtotajekoztato-2014-februar-26-ratkai-marton-klub-foto-marton-balint

Következzenek az elméleti alapok címszavakban. Az alcímben megnevezett szavak három, élesen nem körülhatárolható kategóriát képeznek a kortárs ékszerek világában.

Az ékszer:
Art, mint egyedi kiállítható műalkotás,
Craft, mint hagyományos kézműves tapasztalatokra épülő mintakövetés és
Design, mint piacorientált sorozatban gyártható tervezőművészet.

Mindháromra bőséges példát láthatunk majd a mintegy 30 kiállítóhelyszínen, ahol találkozhatunk az alkotókkal, vagy éppen elleshetünk néhány szakmai fogást, interaktív bemutatók keretében.

x_DSC1111

Az Ékszerek Éjszakája Budapest „Kontakt” című pályázat zsűrije: Szabó T. Anna (költő), Dragomán György (író), Somosi Rita (művészettörténész), Lipóczki Ákos (formatervező, a MOME Tárgyalkotó Tanszékének vezetője), Stomfai Krisztina (ékszertervező) és persze a közönségdíj odaítélésének elengedhetetlen résztvevője, a közönség.

Fővédnökök: Szabó T. Anna költő és Dragomán György író.

Az esemény folyamatosan frissülő Facebook oldala:
https://www.facebook.com/ekszerekejszakaja?fref=ts