Indul a Győztesek évada

Új helyszínen, a debreceni Kölcsey Központban várják a most kezdődő koncertszezonban a klasszikus zene kedvelőit a Kodály Filharmonikusok muzsikusai és a Kodály Kórus énekesei. Győztesek évada címmel hirdette meg 2015/2016-os hangversenyprogramját a két együttes, ebben a szezonban ugyanis a koncerteknek több olyan közreműködője is lesz, aki rangos versenyeken szerzett elismerést.

gyoztesek_evada

Rögtön az évad első bérletes koncertjén, szeptember 23-án, a Magyar Televízió Virtuózok című tehetségkutatójának korosztály-győztese és egyik legnagyobb ifjú felfedezettje, Boros Misi játszik zongoraszólót a Kodály Filharmonikusokkal. Az Artisjus által 2015-ben az év zeneművének választott, az Egyiptomi halottaskönyv részleteinek felhasználásával komponált Pert em Heru – Kilépés a fénybe című oratórium zeneszerzője, Tallér Zsófia is szerepel a Kodály Filharmónia következő évadának programjában, az oratóriumot október 30-án adják elő az együttesek. A Győztesek évada olyan kiváló szólistákat is felvonultat majd, mint a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, Jandó Jenő, vagy a debreceni születésű, jelenleg a Berlini Filharmonikusokkal játszó Szűcs Máté, aki a liége-i Nemzetközi Hegedű- és Brácsaverseny első helyezettje volt. Szerepel a vendégek között a 2011-es Lutoslawski Nemzetközi Csellóverseny első- és nagydíjasa, a 2014-es budapesti Pablo Casals Gordonkaverseny „ezüstérmese”, a lengyel Tomasz Daroch, illetve az ausztrál Carolyn Watson, aki 2013-ban a távoli földrész legjobb pályakezdő karmesterének bizonyult, és a Kálmán Imre Nemzetközi Operett-Musical Karmesterverseny harmadik helyezettjeként kapta a Kodály Filharmónia meghívását. Nem kell azonban távoli földrészekről hívni vendégeket ahhoz, hogy győztesekre leljünk: több koncerten is közreműködik a 2015/16-os szezonban a Lautitia Gyermekkar, mely 2011-ben az első Kórus-világbajnokságon világbajnoki címet és nagydíjat is kapott, valamint 2013-ban, az I. Kórus-Európa bajnokságon begyűjtötte az Európa bajnoki címet is.

A Győztesek évada korok, stílusok és műfajok tekintetében is változatos hallgatnivalót kínál a debreceni zenekedvelőknek. Ahogy már megszokhattuk, a kortárs magyar zene nem hiányozhat az együttesek repertoárjából. Az év zeneművének választott Pert em Heru című oratórium mellett olyan kortárs zenei nagyságok művei csendülnek fel, mint például Orbán György, Vajda János, Dubrovay László kompozíciói. A közismert és közkedvelt klasszikusok között elhangzik majd az évadban többek között Händel Vízizenéje, Gershwintől az Egy amerikai Párizsban, Muszorgszkijtól az Egy kiállítás képei, Mahler 5. és Mendelssohn úgynevezett „Skót” szimfóniája, valamint a népszerű Orff-zenemű, a Carmina Burana is.

Izgalmas zenei vállalkozás lesz a Muzsikás együttes közös koncertprogramja a Kodály Filharmonikusokkal november 24-én, amelyben a kiemelkedő népzenész-csapat és a debreceni muzsikusok a tiszta forrásból jutnak el Bartók, Kodály és Ligeti műveiig. 2016. március 24-én pedig az Oláh Kálmán trióval közösen fedezik majd fel a debreceni zenészek a klasszikus és a jazz-zene határmezsgyéit. A bérletes műsor vendégprodukciói is ígéretesek: ismét nagyszerű programmal, Mozart, Haydn és Beethoven Esz-dúrban komponált alkotásaival érkezik Debrecenbe Kocsis Zoltán vezényletével a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, és egy másik ifjú virtuóz, a klarinétos Lugosi Dániel Ali közreműködésével a Szegedi Szimfonikus Zenekar is vendégeskedik a cívisvárosban.

A Kodály Kórus következő szezonjának kiemelt eseménye lesz, hogy az énekkar alapítójának 100. születésnapjára emlékezik. Gulyás György tiszteletére az együttes április 11-én, a Város Napján ad ünnepi hangversenyt, melyen a névadó, Kodály Zoltán két emblematikus műve, a Budavári Te Deum és a Psalmus Hungaricus csendül fel Vásáry Tamás vezényletével.

A kórus emellett ismét több megtisztelő meghívásnak tesz eleget 2015/2016-ban: vendégszerepelnek az énekesek a Mátyás templomban a MÁV Szimfonikus Zenekarral, a Várkert Bazárban kortárs magyar szerzők műveivel, Nunes: Requiemjének szegedi, Haydn: A Teremtés című oratóriumának budapesti előadásán, a Zeneakadémián. A következő naptári év – immár harmadjára – Ennio Morricone turnéjával indul, majd február végén Puccini: A Lidércek című művét a Miskolci Szimfonikus Zenekarral, márciusban Haydn Stabat Materét a Pannon Filharmonikus Zenekarral, Mozart Requiemjét pedig májusban az Óbudai Danubia Zenekarral együtt adják elő az énekesek.

A Kodály Filharmonikusok és a Kodály Kórus egyaránt fellép a Kodály Intézet és a Nemzetközi Kodály Társaság jubileumi koncertjén, október 1-jén, a Zeneakadémián. A zenekarnak is jut feladat a szezonban a bérletes koncerteken túl, például november 15-én vendégeskedik az együttes a Müpa Szimfonikus felfedezések sorozatában, de a Csokonai Nemzeti Színház produkcióiban is muzsikálnak a zenészek, ebben az évadban a Donizetti: Szerelmi bájital és Verdi: Traviata című operáiban hallhatja őket a debreceni közönség.

Forrás: Kodály Filharmónia