Divathét a Várkert Bazárban

Csaknem ötven tervező mutatja be legújabb kollekcióját október 10-én és 11-én a Várkert Bazárban a Mercedes-Benz Fashion Week Central Europe elnevezésű divathéten.

A Design Terminál célja, hogy a fiatal tervezőknek bemutatkozási lehetőséget biztosítson, „a kulturális értékeket is hordozó esemény egyik célja a tervezők, mint vállalkozók segítése” – mondta Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminál vezetője az eseményt beharangozó szerdai sajtótájékoztatón Budapesten.

Idén a visegrádi négyek mellett Szerbia és Horvátország tervezői is bemutatkoznak. Az esemény jegyeladásából származó teljes bevétel az Ökumenikus Segélyszervezet munkáját támogatja.

A rendezvény része a Gombold újra! tehetségkutató döntője is.

Böszörményi-Nagy Gergely felidézte: 2010-ben kezdtek el dolgozni azon, hogy Budapesten legyen egy jelentős nemzetközi színvonalú divatesemény, 2011 májusában ez lett az első Gombold újra! pályázata. Ezen még csak magyar tervezők vettek részt, de a cél az volt, hogy a közép-európai régióban is legyen a tervezőknek szakmai fóruma, szakkiállítása, amely külföldről is idehozza a kereskedőket.

Mint mondta, idén ér révbe az esemény mind szakmai tartalmában, mind külsőségekben. Kiemelte: mindig is az volt a cél, hogy a budapesti esemény felzárkózzon és egy színvonalon legyen a világ és Európa meghatározó divateseményeivel.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes úgy vélekedett, hogy a divathéten bemutatkozó alkotók kevésbé tudnának inspirálódni, ha nem olyan közegben élnének és alkotnának, mint amilyen Budapest. A kreativitáshoz a városnak kell megfelelő hátteret és keretet biztosítania – fűzte hozzá. Kiemelte: fontos, hogy az egész mozgalomnak, forradalomnak, amely a régió divatiparában végbemegy, Budapest lehet a zászlóshajója.

Káel Csaba, a MüPa vezérigazgatója, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivált szervező operatív testület elnöke elmondta: október 2. és 18. között rendezik meg mintegy 40 helyszínen a fesztivált, amelyhez idén is  társrendezvényként csatlakozik a Mercedes-Benz Fashion Week Central Europ és az Art Market Budapest is. Hozzátette: egy kortárs művészeti fesztiválon sok műfajnak kell megjelennie, s ebből nem hagyható ki a divat sem.

Forrás: MTI