„Hordozol magadban. Hordozlak magamban.” – Lonovics László festőművész, RÉTEGEK című kiállítása az Artézi Galériában

Szerző: Tóth Judit Nikoletta
Fotók: Tóth Tamás

Szeptember 12-én nyitott meg Lonovics László grafikus- és festőművész Rétegek című kiállítása a budapesti Artézi Galériában. A közel egy hónapig megtekinthető sorozat olyan, a közelmúltban elkészült festményekből és kinyomtatott számítógépes grafikákból állt össze, amelyek a tér filozófiai szemléletét jelenítik meg. A művész alkotásaiban ugyanis átkódolja, lefordítja a festészet nyelvére az általa megtapasztalt univerzum és tér sajátos szemszögű dimenzióit.

Lonovics László festő

Szemethy Imre grafikusművész, Lonovics László grafikus- és festőművész

A kiállítást megnyitó Szemethy Imre Munkácsy-díjas grafikusművész beszédében utalt arra: Lonovics László azt az univerzumot boncolgatja, amelyből maga is vétetett. Amelyben otthonosabban szeretne létezni. Nem csak lényegi – a képek által kézzel fogható – választ ad a térfilozófia és az ábrázolás kapcsolatára, de tapasztalatait, érzeteit szét is szedi és össze is rakja olyan rétegekké, amely hatására átalakulnak lelki és szellemi erővonalrendszerekké.

fest12

A több évtizedes életműből most kiemelt Rétegek ciklus darabjai összegzően egyesítik a természet és az univerzum csodálatos adottságait a fény dinamikájával, és a minket szinte még természetesebben körülölelő mesterséges digitális jelekkel. A természetes környezetünk adottságainak és a technika vívmányainak megfigyelése és ábrázolása, nem csak a mondanivalóban találkozik harmóniában, hanem a használt technikában is. Ugyanis a kiállítás anyagában a festmények közül nem lógnak ki digitális nyomatok sem. Az egyéni látásmód mellett köszönhető ez annak is, hogy a festőművész az utóbbi tíz évben számítógépes grafikák készítésével is foglalkozik.

sziget-fesztivalkoztarsasag-2014-1-foto-toth-judit-nikoletta

Lonovics László alkotásai amellett, hogy egyszerre időszerűek és hagyományosak, a különleges látás- és gondolkodásmódjának köszönhetően nem csak horizontális, de vertikális látásmódot is felajánlanak az alkotásokba belefeledkezőknek. Minden egyes alkotása ugyanis arra motiválja a közönségét, hogy ha eddig nem tette meg, akkor helyezze el önmagát is otthonunkba, a minket körülvevő univerzumba. A horizont megnyílása mellett pedig figyelje meg a részleteit és önmagát.

Lonovics László grafikus- és festőművész

Lonovics László grafikus- és festőművész

Sokunknak fel sem tűnik, de tény, hogy az utóbbi évtizedek technikai vívmányai inkább használnak minket, mint mi őket. Ehhez képest elképesztően sivár a viszonyunk a minket hordozó univerzumhoz vagy az annál szűkebb természetes környezetünkhöz. Lonovics László egész életművében, monomániás lelkesültséggel fejezi ki alkotásaiban a tudomány, a poétikai és a harmónia köreit. Mert csak úgy tudja megismerni önmagát, ha belehelyezkedik az őt befogadó tág univerzum különböző aspektusaiba, és ő maga is be tudja fogadni azt.

fest17

A megnyitó után a művész megtisztelt személyes figyelmével. Mosolyogva körbemutatott a falakon és szolidan ennyit mondott: „Szeretem a platánfa kérgét”. Akkor talán megértettem az alkotó monomániájának egy darabka motivációját. Az igazi szeretetélmény megtapasztalásához nem állhatunk meg az első rácsodálkozásnál. Közel kerülni a számomra kedves valamihez/valakihez csak akkor tudok igazán, ha rétegeiben, a tiszta és a számomra kevésbé kedves elemi részeit is megismerem. Lonovics László több évtizedes festőművészi pályafutása során nem tudott betelni az általa szeretett dolog megfigyelésével. Nem csak azért, mert az univerzum – és így minden benne lévő dolog – állandó változásban van, hanem azért is, mert az őszinte szeretetből induló megismerés élményénél a közelnél is van az egyre közelebb.

festo6

Lonovics László festőművész kiállítása – előzetes bejelentkezés után – október 6-ig látogatható meg az óbudai Artézi Galériában.

Lonovics László: Rétegek, Artézi Galéria – Budapest III., Kunigunda u. 18. – 2015. szeptember 12. – 2015. október 6.