Első évad a legnagyobb vidéki színházban – bemutatkoznak a Miskolci Balett új tagjai!

Új tagok érkeztek a Miskolci Balettbe. Medvecz Marcell és Dragos Dániel először A nagy Gatsby-ben mutatkozik be a Miskolci Nemzeti Színházban, de a közönség már találkozhatott velük a szeptember 6-án megrendezett Színházünnepen. A fiatal művészekkel a tánc szeretetéről, az első évad kihívásairól és bemutatóikról beszélgettünk.

Dragos Dániel két éve végzett a Budapest Kortárstánc Főiskolán, azóta szabadúszóként dolgozott, Medvecz Marcell pedig frissen végzett táncos, nemrég lépett ki a Magyar Táncművészeti Főiskola kapuján.

Mindketten kiemelték, hogy izgalommal tölti el őket az a rengeteg új tapasztalat, amely rájuk vár a színházban az idei évadban. Bár eleinte aggasztotta őket, hogy miként kapcsolódhatnak be az összeszokott, régóta együtt dolgozó miskolci társulatba, az évadnyitó társulati ülés családias, felszabadult hangulata rögtön megnyugtatta őket. A feladataikra kell koncentrálniuk, ami nem lesz nehéz, mert az életüket egészen kiskoruk óta meghatározza a tánc.

Medvecz Marcell

Medvecz Marcell

– Négy évesen már táncoltam – meséli Medvecz Marcell. – Óvodás voltam, amikor elkezdtem balettozni, aztán jöttek a mozgás más formái is: néptánc, akrobatika, torna, versenytánc, én meg az évek alatt beleszerettem ebbe a világba. A szüleim is támogattak, támogatnak máig. Remélem, a miskolci bemutatókon is itt tudnak majd lenni.

A fiatal művész elárulta, legjobban A nagy Gatsby-t várja, hiszen ez egy nagy, klasszikus regény, népszerű történet – és ezzel mutatkozhat be Miskolcon. Hozzátette még, hogy örül annak, hogy Kulcsár Noémivel dolgozhat együtt, a koreográfus a főiskolán is tanította, így nyugodtabban kezdhette a próbákat, hiszen ismeri egykori tanára stílusát, mozgásvilágát.

Dragos Dániel

Dragos Dániel

Dragos Dániel egy kis nógrádi faluból, Szendehelyről származik, ahol elmondása szerint szinte mindenki szakmunkásként helyezkedik el. A fém és a fa jelenti a megélhetést, nem a művészet, mondja, majd azt is elmeséli, ő hogyan ismerkedett meg a tánccal.

– Általános iskolás voltam, amikor egy művészeti iskola tanára esztétikus testképzési kurzust hirdetett az iskolában. Egyedüli fiúként jelentkeztem rá, és nem a lányok miatt, ahogy azt sokan gondolnák, hanem azért, mert elkezdett érdekelni a tánc világa. A tanárom ajánlotta, hogy művészeti iskolában tanuljak tovább, és innen egyenes út vezetett a Kortárstánc Főiskolára – mondja.

A Miskolci Balettről azt gondolja, hogy nagyon sokszínű csapat, amelyben a táncosok sokféle műfajjal dolgozhatnak, de hozzá legközelebb a kortárs tánc, az improvizációs műfajok állnak.

– Amitől egy kicsit tartok, azok a zenés műfajok. Sokszor működik közre a balett musicalekben és operettekben, és kíváncsi vagyok rá, milyen együtt dolgozni a színészekkel. Nem attól félek, hogy technikailag nem tudom megoldani, hanem ez a fajta jelenlét egyelőre kicsit szokatlan számomra. De természetesen minden kihívást örömmel fogadok, hiszen csak így lehet tanulni – fejtette ki.

A két fiatal művész már nagyban készül a Miskolci Balett első bemutatójára, A nagy Gatsby-re, amelyet november 6-án tűz először műsorra a miskolci teátrum. Az előadás F. Scott Fitzgerald, világhírű amerikai író 1925-ös regényét dolgozza fel. Az amerikai regényirodalom klasszikusa a pénz és a hatalom utáni fékevesztett hajszáról, valamint egy éveken és kontinenseken átívelő, magával ragadó szerelemről szól. Megjelenése óta számos filmfeldolgozást is megért, utoljára 2013-ban Leonardo DiCaprio és Carey Mulligan főszereplésével. A klasszikus történet kortárs balett feldolgozását a Kamaraszínházban láthatja majd a miskolci közönség.

Forrás: Miskolci Nemzeti Színház