Új darabok, új térben – A József Attila Színház 2015/16-os évada

Szerző: Ványi Viktória

A legutóbbi 1984-es felújítás óta most először kerül sor a teátrum korszerűsítésére, ami a színházi idény kezdetére már kiszolgálja a közönséget. Az új előtér kiállítótérként is funkcionál majd, egy állandó Sztankay István emlékkiállítás mellett helyet kapnak időszaki kiállítás keretében olyan társulati tagok, akik a színművészet mellett képzőművészeti hajlammal is megáldottak, mint Szabó-Sipos Barnabás, Szabó Győző, Verebes István vagy Agárdi Gábor.

Fehér Anna színmûvész, Nemcsák Károly, a József Attila Színház igazgatója és Verebes István rendezõ (b-j) beszélget a színház évadnyitó sajtótájékoztatója elõtt 2015. szeptember 9-én. Jobbra Balázs Ferenc (Balázs Fecó) Liszt Ferenc-díjas énekes, zenész. MTI Fotó: Illyés Tibor

Fehér Anna színművész, Nemcsák Károly, a József Attila Színház igazgatója és Verebes István rendező (b-j) beszélget a színház évadnyitó sajtótájékoztatója előtt 2015. szeptember 9-én. Jobbra Balázs Ferenc (Balázs Fecó) Liszt Ferenc-díjas énekes, zenész.
MTI Fotó: Illyés Tibor

Nemcsák Károly igazgató a jelenlegi munkafolyamatok mellett a távlatokról is beszélt. Amennyiben a 2016. január elsején lejáró kinevezése után mandátumot kap a folytatásra, egy homlokzati renoválást szeretne kieszközölni, valamint egy a Katona József Színházban már jól működő közösségi teret kialakítani, ahol helyet kapna egy irodalmi kávéház is.

A sajtótájékoztató keretét Balázs Fecó adta meg, aki a kezdés és zárszó után is előadott egy-egy dalt Nemcsák hathatós közreműködésével, aki mindig megkapta az utolsó hang leütésének lehetőségét a zongorán.

A résztvevő társulati tagok, színészek, rendezők mellett a legnagyobb feltűnést Rékasi Károly megjelenése keltette, aki botra támaszkodva, bicegve ugyan, de jó színben tette tiszteletét a sajtótájékoztatón. Motorbalesete után már javában próbál a Bűntény a Kecskeszigeten című dráma októberi premierére.

Az évadnyitást már a Pozsonyi Pikniken való részvétellel megalapozták, természetesen készülnek a szeptember 19-i Színházak éjszakája rendezvényére is, de kiváltképp a szeptember 12-i saját rendezésű Utcabáljukra a színház körül. Az Utcabálról Fehér Anna színművésznő számolt be részletesebben. Az épületben való kulisszatúrák mellett, számtalan gyermekprogrammal és premier ízelítőkkel várják az érdeklődőket, ill. egy különleges aukciót is hirdetnek, ahol a színház meghatározó személyiségeinek tárgyai kerülnek majd kalapács alá.

Premierekből idén sem lesz hiány. Szeptemberben a Helyet az ifjúságnak című zenés vígjátékkal kezdik a bemutatók sorát, melyet Verebes István állít színpadra, majd októberben három darab következik. Az örökérvényű Othello-ról, a rendező Telihay Péter engedett bepillantást koncepcióiba. A sajtótájékoztatón elmondta, hogy az egy mondattal leírható cselekmény mögé bergmani mélységet szeretne megjeleníteni, a keleti és az európai kultúra találkozásánál kipattanó feszültség hű ábrázolását a kétféle aspektusból. A gyerekeknek a Nyakigláb, Csupaháj, Málészáj mesedarabbal kedveskednek és a harmadik októberi bemutató a már említett Bűntény a Kecskeszigeten című dráma. Novemberben A három sárkány, decemberben Balázs Fecó, Selmeczi Bea és Verebes István zenés balladája az Angyalföldi ballada és februárban a Böhm György által rendezett Arzén és levendula bűnügyi bohózat kerül színpadra.

Idén is folytatódik a nagysikerű irodalmi szalon, a Legendák nyomában sorozat havi egy közös estével, valamint 5. évada tekinti küldetésének, hogy határon túli vendégjátékok befogadó színháza is legyen, idén hat társulat hét előadás bemutatására kap lehetőséget.

A megújult modern fizikai tér a megszokott alkotói elkötelezettséggel párosulva válik az előttünk lévő évad színvonalának garanciájává.