Csaknem harminc programmal várja a közönséget a gödöllői őszi fesztivál

Idén először tartanak többhetes őszi fesztivált Gödöllőn, a szeptember 11-én kezdődő, magyar és külföldi művészeket is felvonultató GödöllŐsz keretében csaknem harminc programot kínálnak a szervezők.

A Pest megyei városban a már megszokott szeptemberi és októberi kulturális kínálat – benne az e hét végén sorra kerülő belvárosi napok, a múzeumok őszi fesztiválja, illetve az október 24. és 28. között zajló Liszt Fesztivál – bővül most a GödöllŐsz révén – tájékoztatta a polgármesteri hivatal kommunikációs igazgatója az MTI-t.

Péterfi Csaba elmondta, hogy bő másfél hónap alatt az érdeklődők a helyi művészeti csoportok mellett olyan művészekkel is találkozhatnak, akiknek a karrierje Gödöllőről indult.

Az őszi fesztivált péntek este a Gödöllői Szimfonikus Zenekar a’la Rossini című gálahangversenye nyitja meg a királyi kastély lovardájában. Az előadáson népszerű művészek – Herczenik Anna, Kaján Katalin, Cser Krisztián és Xavier Rivadeneira – tolmácsolásában csendülnek fel Rossini, Puccini, Mozart, Verdi, Cilea, Leoncavallo és Boito népszerű áriái.

A komolyzene kedvelőit szeptember 19-én a Gödöllői Városi Fúvószenekar nyárbúcsúztató koncertjére várják a kastélyba, s ugyanott rendezik meg október 9. és 11. között a tizenhetedik Gödöllői Nemzetközi Hárfa Fesztivált is.

Várhatóan sokan lesznek kíváncsiak a Liszt Fesztiválon fellépő Bogányi Gergely Liszt- és Kossuth-díjas zongoraművész koncertjére is. A fesztiválon többek közt a Jávorkai kvartett, a Gödöllői Szimfonikus Zenekar, valamint a velük együtt színpadra lépő Szent Efrém férfikar is szórakoztatja a közönséget. A GödöllŐsz szervezői nem feledkeztek meg a gyerekekről sem, őket október 18-án Halász Judit koncertje várja.

A színházbarátok szeptember 12-én és 13-án Rejtő Jenő Szőke ciklon című művét láthatják Szente Vajk rendezésében, míg 19-én és 20-án az Oliver! című világhírű musical kínál kellemes szórakozást. A Gödöllői Fiatal Művészek Egyesülete élő zenei kísérettel készül az estre.

A színházi programok közül a Garabonciás Színtársulat Cyranója is számos érdekességet tartogat; a darabot október 3-án mutatják be, s 6-áig tartják műsoron a Művészetek Házában.

A GödöllŐsz fesztivál keretében tekinthető meg a már most is nyitva tartó 33. Magyar Sajtófotó Kiállítás, illetve a Gödöllői Városi Múzeumban szeptember 29-én nyíló Üzenet a távoli szigetvilágból – Polinézia művészete című tárlat. Sokak érdeklődésére tarthat számot Szigeti Tamás magyar zenészekről készült évtizedekkel ezelőtti és mai portréit felvonultató, október 1-jén nyíló kiállítása.

A fesztivál táncművészeti programjai közül a Gödöllő Táncegyüttes Sakk- matt című új koreográfiájának bemutatója, valamint a GödöllŐsz záró rendezvénye, a Gödöllő Táncszínház Évszakok című előadása érdemel külön figyelmet.

Forrás: MTI