3B – Absztrakt művészeti kiállítás

3B – azaz Buenos Aires-Barcelona-Budapest. Az absztrakt expresszionista festészet dél-amerikai, mediterrán és keleti-európai áramlatainak első találkozópontja a budapesti Flux Galéria, ahol a csoportos kiállítás keretében hat fiatal képzőművész- egy Buenos Airesből, két Barcelonából és három Magyarországról érkező-, színeken, gesztusokon és absztrakción alapuló műveik telítik meg a teret.

3B_flyer

Az Argentínából érkező Daniel Callori absztrakt festészeti munkássága mellett többek között a Buenos Aires-i Képzőművészeti Egyetem docense, és a LATE művészetelméleti sorozat szerkesztője.

A Buenos Airesben, majd Spanyolországban festészetet tanult Carlos Puyol jelenleg Barcelonában él. Képein a popkultúra elemeit festi át gesztusaival. Művei megfordultak már Franciaországban, Spanyolországban, Svédországban, és legutóbb a Miami Art Contexten is.

A szintén Barcelonában élő Agustin Eyssartier festészete a természet elemeiből merítkezik. A festéshez használt nemes anyagokat, a pigmenteket, vásznakat, olajokat, akrilt, mind magának készíti elő. Munkáit tavaly a Latarka Galériában megrendezett Budalona kiállításon már láthatta a magyar közönség.

A jelenleg Pécsett élő és tanító Szentgróti Dávid a magyar lírai expresszionizmus egyik fiatal képviselője. Képei magáról a festésről szólnak: az első mozdulatról és döntésről, a színek keveredésének változatos technikai megoldásaiban feszülő, s abból kibontható poétikai lehetőségekről.

A Budapesten élő és alkotó Baráth Áron képei szín- és gesztuskísérletek. Munkái, többek között, experimentális-kísérleti muzsika hatása alatt születnek. Egy határok nélküli komponálás, melyet a mindennapok változatossága határoz meg.

A jelenleg szintén Budapesten élő Bánki Ákos sorozatokat fest, melyek szín- és formakísérleteiben a test és lélek extázisai kutatja. Számos fotó és videósorozat alkotója, melyek festészeti munkásságát konceptualizálják. 2013-ban fél évet Barcelonában töltött, ahol Ladányi Andrea táncművésszel és Borlai Gergő dobossal közösen megalkotott performansz keretében a tánc, zene és festészet közös kapcsolódási pontjait kereste.

A két kurátor, Agustin Eyssartier és Bánki Ákos barátsága két évvel ezelőtt egy barcelonai műteremházban kezdődött. A 3B kiállítást azzal a céllal hozták létre, hogy a tavaly a Latarka Galériában megrendezett, a barcelonai művészeket Budapesten bemutató Budalona című kiállítás folytatásaként immár hagyományt teremtsenek a két város művészei közötti párbeszédnek. A kiállítás sorozat következő állomását Barcelonában tervezik.

Kiállító művészek:
Daniel Callori (ARG)
Carlos Puyol (SP)
Agustin Eyssartier (SP)
Baráth Áron (HUN)
Szentgróti Dávid (HUN)
Bánki Ákos (HUN)

Kurátorok:
Agustin Eyssartier
Bánki Ákos

Időpont: 2015. szeptember 11.
Helyszín: Flux Galéria, Budapest IX. kerület, Lónyay utca 31.

További információk: