Reneszánsz csatazenékkel indítja az évadot a Szent Efrém Férfikar

A 15-16. században népszerű reneszánsz csatazenékkel indítja az évadot a Szent Efrém Férfikar vasárnap este a Budapest Music Centerben (BMC). A kórus az évadban olyan partnerekkel áll színpadra, mint a Muzsikás, Sebestyén Márta és Lackfi János, és újra vendégül látják Abeer Nehme libanoni énekesnőt is.

A vasárnapi szezonnyitó koncerten megszólal Clement Janequin híres, műfajalkotó kompozíciója a marignani csatáról, amely éppen ezen a napon zajlott le 500 évvel ezelőtt. Janequin remekműve mellett felhangzik Fletxa katalán, Demantius német és Tinódi Lantos Sebestyén magyar mester csatazenéje, emellett a Budapest Trombone Kvartett és Mezei János (continuo) korabeli táncokkal fűszerezi az estet – olvasható az együttes szerdai közleményében.

A Szent Efrém Férfikar az Orientale lumen sorozat ötödik évadát rendezi meg a Szent István-bazilikában, ahol ezúttal a szentpétervári Optina Pustyn Férfikarral, a Lautitia Kóruscsaláddal és Kocsis Fülöp érsek-metropolitával adnak koncerteket, valamint – közkívánatra – ismét vendégük lesz a csodás hangú libanoni énekesnő, Abeer Nehme. A hangversenyévadban föllépnek még többek között az Amadindával, a Muzsikás Együttessel, Sebestyén Mártával, Szokolay Dongó Balázzsal, Lackfi Jánossal és a Szolnoki Bartók Béla Nőikarral is.

Neves fesztiválokon is találkozhat a közönség a férfikarral, így az Ars Sacra Fesztiválon, a Gödöllői Liszt Fesztiválon, a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, a Tízforrás Fesztiválon, a lengyelországi Józef Swider Fesztiválon és a Between Two Worlds nevű albániai fesztiválon. Idén is megtartják az immár hagyománnyá váló, óévet búcsúztató háromnapos BMC-karácsonyt, ahol a nagy sikert aratott Notre Dame- és Westminster-napok után idén Római Napok lesznek.

Forrás: MTI