Gazdag nemzetközi kínálat az idei L1danceFesten

Hazai és külföldi táncművészek produkcióinak gazdag kínálatával, valamint workshopokkal, kiállításokkal és beszélgetésekkel várja az érdeklődőket szeptember 15. és 19. között az idei L1danceFest kortárs táncszínházi fesztivál.

Az idén 14. születésnapját ünneplő fesztiválon magyar, amerikai, angol, cseh, dán, francia, japán, német, olasz és szlovák művészekkel találkozhatnak a látogatók – hangzott el a szervező L1 Egyesület budapesti szerdai sajtótájékoztatóján.

A fesztivál ingyenes nyitóelőadása a japán származású, de Párizsban élő és alkotó Ismaera Takeo Ishii produkciója lesz a Közép-európai Egyetem (CEU) japán kertjében. Este Dömötör Judit Szuterén című előadásának premierje, a francia Samuel Lefeuvre  monoLOG, valamint Nagy Csilla Öböl című produkciója várja az érdeklődőket a MU Színházban.

Másnap Szabo Roland szlovákiai magyar művész Visszatérés című filmjének premierje lesz látható a budapesti Szlovák Intézetben. A Bakelit Multi Art Center közönsége az amerikai származású, de Magyarországon élő és alkotó Benjamin Jarrett Spring Cleaning című előadásának premierjét, Samuel Lefeuvre produkcióját, valamint a dán two-women-machine-show és a brit Jonathan Bonnici különleges akusztikai hatásokkal dolgozó TRANS- című produkcióját láthatja.

Szeptember 17-én az amerikai Matthew Rogers A Fragile Son című szólóelőadásával érkezik a MU Színházba, ahol ezt követően a fiatal nemzedéket erősítő olasz Francesca Foscarini, valamint az idő múlásával foglalkozó, szintén olasz Silvia Gribaudi produkcióit láthatják az érdeklődők.

Szeptember 18-án – a Nemzeti Táncszínház együttműködésével – a Marczi Közösségi Tér ad otthont a képzőművészetből érkezett német koreográfus, Ilona Pászthy és az IPtanz Time4 című előadásának. A szlovák Jaro Vinarsky egy fényviszonyokkal játszó régi szólóját, valamint legfrissebb duettjét hozza el a MU Színházba.

A fesztivál utolsó napján lesz a Bécsben élő és alkotó művész, táncos, Kéri Judit The Queen And The Eggs című kiállításának záró akciója a MET Galériában, amelyet egy fesztiválzáró beszélgetés követ az RS9 Színház Vallai Kert épületében. A fesztivál záró akkordjaként az L1 Egyesület tagjai mutatkoznak be saját formációikkal, negyed órás blokkokban.

A fesztivál kísérőprogramjaként nézhetik meg az érdeklődők Kéri Judit Love & wish letters to Hungary című kiállítását a K.A.S. Galériában. A budapesti Szlovák Intézetben lesz látható Szabo Roland portrésorozata az L1 Egyesület tagjairól. Ismaera Takeo Ishii butoh alapú kortárstánc-kurzust, Jaro Vinarsky kortárstánc-kurzust fog tartani a Magyar Táncművészeti Főiskolán, míg Kéri Judit és a kanadai Meagan O’Shea We don’t need another hero című műhelygyakorlatukkal várják az érdeklődőket a Zéróplusz Táncstúdióban.

Ezen kívül minden nap közvetlenül az előadások után a nézők az alkotókkal és a meghívott kritikusokkal vitathatják meg az előzőleg látott produkciókat.

Forrás: MTI

 

,