Barangolás a galériák világában – Gallery Weekend Budapest, szeptember 12-13.

Szerző: Ványi Viktória

Idén második alkalommal kerül megrendezésre, a világon körülbelül tíz éve közkedvelt műfaj, a Gallery Weekend. A Berlinből indult kezdeményezés fő célja nyugaton a mecenatúra építése volt, hazánkban ahogy Rieder Gábor művészeti igazgató elmondta, küldetésüknek csupán egyik vetülete ez, fontosabb a széles közönség felé való nyitás.

Illusztráció - Fotó: Szalipszki Judit (forrás: Gallery Weekend Budapest

GWB 2014 – Fotó: Szalipszki Judit (forrás: Gallery Weekend Budapest)

A résztvevő 16 galéria egész hétvégén ingyen látogatható 10:00-18:00 között, flyer térképpel felvértezve, esetleg kétórás túrák keretében, melyek a Várfok-, Deák Erika Galériából, Chimera Projektből vagy a Weekend House-ból indulnak. A tárlatvezetések mellett sok helyen magukkal az alkotókkal is találkozhatunk majd.

A rendezvény főhadiszállása a főváros által rendelkezésre bocsátott Rögtön Jövök Galéria (Budapest V., Kossuth Lajos utca 14–16.) épülete, amit erre a két napra átkereszteltek Weekend House-ra. Itt csoportos kiállítás keretébe rendezve reprezentálják magukat a résztvevő galériák egy-egy művésszel. A tárlatot „Harmadik típusú találkozások” fantázianévvel illették az 1977-es Spielberg sci-fi nyomán, utalva ezzel a kortárs művészet nem mindig egyszerű földi értelmezhetőségére. Jó humorra vall, rögtön a bejáratnál felállított Albert Ádám kezét dicsérő „decoder” című két installáció és ha már ráhangolódtunk következhet a terem többi része. A kiállítói gárda fiatal, 40 év körüli átlaggal, kivételes kivételként megtalálhatjuk az örökifjú Gádor Magdát, aki már a kilencvenes éveiben jár és alkot.

Külön kiemelendő, két nagyobb lélegzetvételű vállalkozás. Az első a Deák-, INDA- és VILTIN Galériák összefogásában megrendezésre kerülő Beyond the Obvous tárlat, ahol kelet-közép-európai nőművészek munkáiból válogatnak, a másik „három B” jegyében telik. A FLUX Galéria Buenos Aires, Barcelona és Budapest absztrakt életérzését mutatja be fiatal művészek tolmácsolásában.

A hétvégére mindenki öltözködjön rétegesen és a legkényelmesebb cipőjét vegye fel, hogy semmi ne vonhassa el a figyelmét erről a kalandsorozatról.

Helyszínek és részletes program az alábbi honlapon: http://www.galleryweekendbudapest.com/

,