Kétszázhúsz borászat a Budavári Borfesztiválon

Tizenöt ország 220 borászata több mint 5000 féle bort kínál a 24. Budavári Borfesztiválon, amelyen koncertek, szüreti felvonulás, borkvíz és tematikus kóstolóútvonalak is várják a közönséget szerdától vasárnapig a budai Vár teraszain.

Magyarország legnagyobb borszakmai rendezvényén a magyar borászok színe-java kínálja kóstolásra legszebb borait, de a hazai tételek mellett számos külföldi borral is találkozhat a közönség – közölték az MTI-vel a szervezők, hozzátéve, hogy a kínálatban ott lesznek a magyarországi és a rangos nemzetközi versenyeken érmeket, díjakat nyert borok és készítőik, akik szívesen beszélgetnek a borkedvelőkkel.

Mint kiemelték, az idei Borfesztivál a játékosság jegyében zajlik, hiszen a látogatók kvízjátékok segítségével tesztelhetik boros tudásukat, részt vehetnek az Év Fesztiválbora szavazáson, ajánlott útvonalak segítségével felfedezhetik a magyar szőlőfajtákból készült borokat és értékes nyereményekkel gazdagodhatnak.

Pár Borpár címmel tartanak szerdán és csütörtökön szakmai kóstoló délutánokat, melyeken az előre meghirdetett borpárok kóstoltatásával a borászok szakmai érdekességeket mutatnak meg.

A Taste of Hungary elnevezésű szakmai programmal – szigorúan válogatott tételeken keresztül – a magyar borok sokszínűségére, a helyi szőlőfajták és hazai borstílusok sajátosságaira hívják fel a figyelmet. A rendezvényen kiállító 220 borászat az ország összes termőhelyét és szinte összes szőlőfajtáját lefedi, ebben a kínálatban segítenek eligazodni a tematikusan kialakított kóstoló útvonalak, melyeken keresztül a hazai szőlőfajtákból készített borokat és különlegességeket ismerhetik meg a vendégek.

A Fesztiválszínpadon szerdától szombatig koncertet ad mások mellett a Maszkura és a Tücsökraj, a Cimbaliband, Herczku Ági és a Banda, a Sárik Péter Trió és Micheller, valamint a Group’N’Swing, majd az utolsó napon a népzenéé és a néptáncé lesz a főszerep: fellép a Kertész Táncegylet, a Lippentő Táncegyüttes, a Gödöllő Táncegyüttes, az este zárásaként pedig Pál István Szalonna és Bandája ad koncertet.

A budai Vár utcáin vasárnap 13 órától szüreti felvonulás csatlakozik a népzenei programhoz. A menetet a borrégiókból érkező, egyedi népviseletben pompázó néptánc- és hagyományőrző együttesek, Magyarország borvidékeinek elöljárói, borrendjeinek, borbarát egyesületeinek tagjai alkotják.

A hagyományos jótékonysági borárverésen befolyó összeget idén a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a fogyatékossággal élő, megváltozott munkaképességű emberek munkahelyteremtésére fordítja.

A borfesztivál a kisgyermekes családokat szombaton és vasárnap 12-18 óra között kézműves foglalkozással várja az Oroszlános udvarban. A környezettudatosság jegyében a foglalkozások középpontjában a parafa dugók úrjrafelhasználása áll, a gyermekek különböző játékokat, ajándékokat és díszeket készíthetnek, de lesz ingyenes arcfestés is.

A Borfesztiválon idén is lesz ingyenes internet, amelyen keresztül a rendezvény honlapjának (www.aborfesztival.hu) mobilra optimalizált változata is elérhető, így a látogatók könnyedén elérhetik a rendezvény térképét, a kiállítók adatait, elérhetőségeit, a színpadi műsorokat és más fontos információkat.

Forrás: MTI

http://artnews.jegy.hu/program/24-budavari-borfesztival-a-napijegy-szeptember-9-13-valthato-be-61139