Csarnokfoglalóval nyitott évadot az Operaház

A tervek szerint 2017 nyarán megnyíló Eiffel Műhelyházban tartott nagyszabású „csarnokfoglaló” rendezvénnyel nyitotta meg a 2015/16-os évadot a Magyar Állami Operaház vasárnap.

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház fõigazgatója beszél az operaház és az Erkel Színház évadnyitó társulati ülésével egybekötött Opera pikniken és csarnokfoglaló hangversenyen az operaház leendõ mûhelyházának otthont adó, egykori MÁV Északi Jármûjavító üzem Eiffel-csarnokában 2015. szeptember 6-án. - MTI Fotó: Máthé Zoltán

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója beszél az operaház és az Erkel Színház évadnyitó társulati ülésével egybekötött Opera pikniken és csarnokfoglaló hangversenyen az operaház leendő műhelyházának otthont adó, egykori MÁV Északi Járműjavító üzem Eiffel-csarnokában 2015. szeptember 6-án. –
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Ókovács Szilveszter főigazgató az Operapiknikkel egybekötött évadnyitó társulati ülésen áttekintette vezetésének elmúlt négy évét, kiemelve a dalszínház leendő műhely- és raktárházának küszöbön álló létrehozását. A július végi kormánydöntés alapján 14,5 milliárd forint állami támogatásból újulhat meg a X. kerületi Kőbányai úton található északi járműjavító csarnok, amely ezzel teljesen új kulturális funkciót kap. Az Operaház közleménye szerint 35 éve nem született ilyen horderejű, a Magyar Állami Operaházat érintő kormányhatározat.

Magyarország legnagyobb, állami kézben lévő ipari műemléképülete, a 220 méter hosszú, 110 méter széles Eiffel-csarnok lesz az otthona az Operaház összes műhelyének, raktárának, helyet biztosítva ezzel a kellékeknek, jelmezeknek, díszleteknek, világítóeszközöknek, valamint a próbacentrumnak és a pihenést, feltöltődést szolgáló rekreációs övezetnek. A műhelyház ad majd helyet az operastúdiónak, és különféle színházi műhelyszakmák oktatóhelyszíne lesz.

A csarnokban 2017 januárjában avathatják fel a 400 néző befogadására alkalmas Bánffy Színházat is, ahol kamaradarabokat, barokk és kortárs műveket tűznek majd műsorra – sorolta Ókovács Szilveszter.

A főigazgató jelezte azt is, hogy az Operaház rekonstrukciójáról szóló döntés még ebben az évben megszülethet. Mint mondta, év végéig benyújtják az erről szóló előterjesztést a kormánynak, a munkálatokat 2017 nyarától 2018 májusáig végezhetik el.

Az Operaház hivatalos újranyitása a tervek szerint 2018. május 24-én lesz a Bartók-opera ősbemutatójának centenáriumáról megemlékező Kékszakállú 100-zal.

Kovács Róbert, Kőbánya polgármestere köszöntőjében történelmi eseménynek nevezte az 1880-as években épült ipari üzem átalakítását. Hozzáfűzte: nagy öröm, hogy a nyugat-európai, így például a Ruhr-vidéken látható példák után Budapesten is megvalósulhatnak ilyen nagyszabású barnamezős beruházások, amelyekben egy egykori ipari létesítmény új, kulturális funkciót kap.

A vasárnapi évadnyitóra az Operaház társulata különleges műsorral készült, melynek előadásában részt vett a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara, az Operaház együttese 220 fővel, az Operaház és az Erkel Színház egyesített kórusa 150 fővel, valamint a Magyar Nemzeti Balett 37 pár táncossal. Wagner Tannhäuser című operájának Csarnok-áriáját Sümegi Eszter, a Magyar Állami Operaház most induló évadának kamaraénekese adta elő.

Az Operaház 2015/16-os Shakespeare-évadában 33 premier, köztük 12  hazai bemutató, összesen 500 nagytermi előadás, benne 45 repertoárprodukció, 100 hangverseny, kamaraelőadás, gála, rendezvény és fesztivál-előadás, 200 gyermekprogram, 600 épülettúra, több mint 1100 nagyköveti prezentáció – összességében 2500 attrakció várja a közönséget.

Forrás: MTI
,