Újabb elismerés a Weöres Sándor Színháznak – Bajomi Nagy György a legjobb férfi főszereplő

Szeptember 4-én adták át a Városmajori Színházi Szemle díjait: a legjobb férfi főszereplőnek járó elismerést Bajomi Nagy György vehette át a Vitéz Mihály című produkcióban nyújtott alakításáért. Az előadás Székely Csaba komikus történelmi tragikomédiája, rendezte Béres Attila.

Bajomi Nagy György

Weöres Sándor Színház, Székely Csaba: Vitéz Mihály – A fotón Bajomi Nagy György

„A Vitéz Mihályt biztosan nem érdemes színpadra állítani, ha nincs a címszerephez illő súlyú színész. Szombathelyen van. Bajomi Nagy György Vitéz Mihálya sokszínű, formátumos alakítás. A kezdeti, bárdolatlan, ügyeskedő kereskedőből felépíti a hatalmasságok között eleinte porcelánboltba tévedt elefántként toporgó, majd a saját növekvő hatalmába beleszédülő, mértéket, tisztánlátást és mindezzel együtt emberségét is elvesztő despotát.” – így írt Turbuly Lilla az előadásról.

A Weöres Sándor Színház által 2013-ban meghirdetett drámapályázat díjnyertes művét, Székely Csaba Vitéz Mihályát a Színházi Kritikusok Céhe is jelölte idén: a legjobb új magyar dráma (Székely Csaba), a legjobb férfi főszereplő (Bajomi Nagy György), a legjobb jelmez (Pilinyi Márta). A győztesek neve a szeptember 20-i gálaműsoron derül ki.

Székely Csaba: Vitéz Mihály

– komikus történelmi tragédia tizennyolc képben –

A drámapályázatot a Weöres Sándor Színház névadója születésének 100. évfordulójára hirdette meg. A kiíró elvárása volt, hogy a beadandó művek Weöres Sándor: Testamentum című írásának szellemében szülessenek.

Weöres Sándor: Testamentum 
„Ha  valaha  síremléket,  szobrot,  emléktáblát  kapok, vagy bármely intézet a nevemet viseli, mindegyikre véssék rá e sorokat: 
Az emberiség akkor fog boldogulni, 
–       ha rááll az egyetlen józan, ráállható alapra: ha szükségleteit elégíti ki, és nem szenvedélyeit, bosszúvágyait, rögeszméit. 
–       ha módot lel arra, hogy ne legyen kénytelen eltűrni, hogy gonosztevők, őrültek, komédiások, mániákusok vezessék, fel bírja ismerni őket, és nem szolgálja többé az ő terveiket. 
–       ha érzi és tudja, hogy erőszakot és elnyomást tétlenül szétnyűni kisebb rossz, mint tettel legyűrni. 
–       ha úgy tevékenykedik, hogy nem árt vele se másnak, se magának. Ha ezt nem az egész emberiség, hanem csak egyetlen nép tudja: bármily megpróbáltatás és csapás érheti, mindig megerősödve és megsokszorozódva fog felemelkedni. Nem pusztul el, míg hatalom és fölény délibábjai helyett a józan mértékhez igazodik. Mértékét eltanulják a szomszéd népek is, majd azoknak szomszédai.”

A magyar színházi és irodalmi élet vitathatatlan tekintélyű képviselőiből álló zsűri – Alexa Károly, Hamvai Kornél, Molnár Piroska, Nádasdy Ádám, Valló Péter – 173 jeligés pályamunka közül választotta ki a nyertest: Székely Csaba író Vitéz Mihály című drámáját. A 3 millió forint összegű fődíjat Székely Csaba Weöres Sándor születésének 100. évfordulóján, 2013. június 22-én, a szombathelyi Weöres Sándor Színházban vette át Szőcs Gézától.

Jordán Tamás, a Weöres Sándor Színház igazgatója a pályázat kapcsán elmondta: „Izgatottan, szinte félelemmel olvastuk a pályázatra érkezett műveket, óriási volt a várakozás, hogy születik-e valami valóban különleges, értékes alkotás. Az is benne volt a pakliban, hogy nem találunk olyan darabot, amit érdemes bemutatni. A Vitéz Mihály olvasásakor nagy kő esett le a szívemről, majd külön boldogsággal töltött el, amikor kiderült, hogy Székely Csaba alkotása. Székelyt nemcsak én tartom nagyra, de ő a határon innen és túl is jegyzett, rangos, elismert szerző. Mint igazgató örülök, hogy a szombathelyi színház Székely Csaba ősbemutatóval is büszkélkedhet.”

Székely Csaba 1981-ben Marosvásárhelyen született drámaíró, munkásságát számos díjjal és elismeréssel jutalmazták. BBC rádiójáték-pályázat legjobb európai dráma díja (Do You Like Banana, Comrades?), Vilmos-díj, Szép Ernő-jutalom, Látó nívódíj, Örkény István Színház drámapályázat első díja, Színikritikusok Díja a legjobb új magyar drámáért (Bányavirág), Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díj, Brit Írószövetség Imison-díj, Weöres Sándor Színház drámapályázatának első díja, Színikritikusok Díja a legjobb új magyar drámáért (Bányavakság).

Székely Csaba a Vitéz Mihály kapcsán összefoglalta: „Erdély története mindig is zűrös volt, de a tizenhetedik század elejére a történelem szereplőinek sikerül végzetesen összebonyolítaniuk itt az eseményeket. A Vitéz Mihály címszereplője a legismertebb román nemzeti hős, majd minden romániai városban áll szobra. A karizmatikus Mihály vajda egymás ellen fordítja a székelyeket és a magyarokat, és simán elfoglalja Erdély trónját – erről a periódusról szól a dráma. Előbb foglalkoztatni kezdtek az ide vezető események, majd egyre jobban kezdett érdekelni maga Mihály. Az a folyamat érdekelt, hogyan válik egy ismeretlen kereskedő akkora manipulátorrá, hogy könnyedén egymás ellen fordít két népet, ez ma is nagyon aktuális. Felfedeztem Mihályban a kalandvággyal megáldott karrieristát, akiben jól megfér egymás mellett a tisztesség és álnokság; akinek az élet egyszerre mulatság és taktika; aki ritkán mond igazat, a hazugságait viszont komolyan gondolja; aki attól fogva, hogy ráérez a hatalom ízére, megállíthatatlanul tör előre. Egyszóval megláttam benne a mai politikust.”

Jordán Tamás igazgató a komikus történelmi tragédia rendezését a színház nemrégiben kinevezett főrendezőjére, Béres Attilára bízta, díszbemutatóját 2015. február 6-ra tűzte ki.

Béres Attila, a Weöres Sándor Színház főrendezője kiemelte:
„Számomra a legfontosabb és a legérdekesebb a Vitéz Mihály című darabban az ember és a hatalom viszonya. Azt a kérdést próbáljuk körüljárni, hogy hogyan hat a hatalom az emberre, hogyan változtatja meg a személyiségét, a hitét, a gondolkodásmódját, az egész életét. És főleg azt, hogy miért? Miért deformálja már-már szükségszerűen az embert a hatalom? Mik ennek a fokozatai? Megállítható ez a folyamat? Létezik-e a barátság a hatalommal bíró ember körül? Ez a darab végtelenül humoros nyelvezetével egy igencsak ironikus, már-már a groteszk határát súroló kórkép a máról… Ha úgy tetszik, ez is egy karikatúra.”

Szereplők:
Mihály, krajovai bán, majd vajda/Bajomi Nagy György
Sztanka, a felesége/Csonka Szilvia
Mihálcsa, bojár/Szerémi Zoltán
Petrosz, kém/Mertz Tibor
Dorina, Mihály nagyanyja/Németh Judit
Sztroje, gazdag bojár, Mihály barátja/egy vallon lovag/Szabó Tibor
Radu, előbbi testvére/egy vallon lovag/Kálmánchelyi Zoltán
Preda, előbbi testvére/egy vallon lovag/Matusek Attila e.h.
Báthory Zsigmond, Erdély fejedelme/Miklós, Mihály fia/Jámbor Nándor e.h.
Báthory András, bíboros, majd fejedelem/Sztojka, bojár/egy főúr/Balogh János
Makó György, székely főkapitány/Novák, zsoldoskapitány/Basta, császári generális/Horváth Ákos
Velika, erdélyi udvarhölgy/egy szajha/Hartai Petra e.h.
Sennyei Pongrác, erdélyi tanácsúr/Mihály szolgája/Kelemen Zoltán
Ravaszdi György, erdélyi tanácsúr/Vass Szilárd
Kornis Mihály, erdélyi tanácsúr/árus/egy székely/Endrődy Krisztián
Fehler, prágai hivatalnok/egy szajha/egy fiú/Edvi Henrietta e.h.
Spiegl, prágai hivatalnok/egy szajha/Tudora, bojárlány/Fekete Linda
Blende, prágai hivatalnok/Vlahovics Edit
II.Rudolf, német-római császár/Avass Attila
Mátyás főherceg, a császár öccse/Szabó Róbert Endre
Katona/prágai hivatalnok/Móri Csaba
Egy szajha/prágai hivatalnok/Németh Gyöngyi
hivatalnokok a prágai udvarban/mindenki
katona/mindenki
urak, mulatozók, nép/mindenki

Díszlettervező: Horesnyi Balázs
Jelmeztervező: Pilinyi Márta
Dramaturg: Ari-Nagy Barbara
Csatazenék dobra: Vörös Emil
Kellékes: Jenei Ágnes
Súgó: Balogh Lívia
Ügyelő: Győrváry Eszter
Rendezőasszisztens: M. Kapornaki Rita
Rendező: Béres Attila

Ősbemutató: 2015. február 6. 19 óra, Márkus Emília terem

Forrás: Weöres Sándor Színház