Elstartolt a Színes Város Budapest Fesztivál – 100 négyzetméteres tűzfalra festett egy portugál művész a budapesti Kazinczy utcában

A Színes Város idén is folytatja a tavaly elindult nagy sikerű falfestő fesztiválját. Az előző évben jellemzően a VII. kerületben zajlottak a falfestések, míg idén már budai, illetve más pesti kerületekben is várhatóak újabb köztéri műalkotások augusztus 24. és szeptember 23. között.

Fotó: Farkas András

Fotó: Farkas András

Akacorleone festőművész a portugál Camões Intézet jóvoltából, a Színes Város meghívására utazott falat festeni Budapestre, ahol életében először járt. Az alkotó a magyar népmesék alap motívumait vegyítette saját stílusával. Akacorleone a lisszaboni Képzőművészeti Egyetemen diplomázott festő szakon, nálunk megfestett alkotását – amely tegnap óta látható – leginkább egy szürreális álomképhez hasonlítaná. Akacorleone Holló Jankó meséjét értelmezte újra képileg. A központi figura Jankó, a szegény legény, aki vándorútjára indul és köré komponálta a mese többi fontos szereplőjét, mint a hangya, holló, hal és a sípok, melyek későbbi kalandjai során a segítségére voltak. A formák egymásra tolódása és halmozása a kalandok sokaságát jelképezik, de a kép tetején megülő holló mégis a végén a célba érést és a sikert jelentik. Az élénk, vidám színek pedig a folyamatos reményt és kitartást hangsúlyozzák.

Fotó: Farkas András

Fotó: Farkas András

A portugál fővárosban, Lisszabonban az elmúlt években egyre színvonalasabb kültéri művészeti alkotások jöttek létre, amely annak köszönhető főként, hogy a főváros felkarolta az ilyen típusú kezdeményezéseket a helyi street-public-urban art felvirágoztatása érdekében, és létrehozott egy tanácsot, amely immáron több éve kér fel művészeket és segíti a projektek megvalósulását. Ez a módszer elterjedt azóta több portugál városban is.

A Színes Város Fesztivál keretében idén több mint 10 festmény valósul meg Budapesten. Az alkotások főként a hungarikum témát dolgozzák fel, illetve külföldi és hazai művészek segítségével mutatnak be magyar sajátosságokat. A fesztivál fővédnöke Tarlós István főpolgármester.

Forrás: Színes Város Budapest Fesztivál