Párizs kifulladásig vetítéssorozat a Francia Intézetben

Párizsi filmes körúttal indítja el az őszt a Budapesti Francia Intézet. A Párizs kifulladásig című vetítéssorozat különleges megvilágításba helyezi a francia fővárost. A kilenc játékfilmből és egy rövidfilm-válogatásból álló program nem csupán időutazás a filmművészetben, hanem egy nagy séta a megannyi rendezőt inspiráló Párizsban. Kifulladásig.

11885335_962193080493778_8125693028341236301_n

Az Oscar-díjas Bernardo Bertolucci kétszer is forgatott Párizsban: az Utolsó tangót és az Álmodozókat. Ez utóbbi tisztelgés a filmművészet nagyjai előtt, hiszen a szereplők felidézik a Cinemathèque Française-ben látott kedvenc filmjeiket. Női főszereplője Eva Green, akit a közönség ebben a filmben fedezett fel.

A válogatásból nem maradhatnak ki a francia filmművészet legnagyobbjai. A Szerelmek városát minden idők legjobb francia filmalkotásaként emlegetik ma is. Marcel Carné remekműve Jacques Prévert forgatókönyve alapján készült és az 1830-as évek Párizsát mutatja be.

A legjobb francia filmek sorában találjuk A mama és a kurva című drámát is, amely az új hullám végének meghatározó alkotása. Rendezője a filmes világ által gyakran meg nem értett Jean Eustache. A Francia Intézetes vetítés különleges alkalom lesz arra, hogy megnézzük ezt a nagy filmet, hiszen DVD-n nem is adták ki.

Jean-Luc Godard a párizsi válogatást Kifulladásig című alkotásával gazdagítja, amely nemcsak az új hullám elkerülhetetlen mérföldköve, hanem Jean-Paul Belmondo bemutatkozó filmje is.

A friss filmek közül Leos Carax Holy Motors című thrillerje egy misztikus, álom és valóság közt lebegő történet, amely szintén Párizsban játszódik. A főszerepet játszó Denis Lavant-t Kylie Minogue és Eva Mendès oldalán láthatjuk.

Miközben Cédric Klapisch Európát járta a Lakótársat keresünk trilógiájával, vissza-visszatér Párizsba, amelynek hangulatát tökéletesen átadja Paris című vígjátékában olyan sztárokkal a főszerepben, mint Romain Duris és Juliette Binoche.

Párizs kifulladásig vetítéssorozat a Francia Intézetben
Szeptember 8-október 27.

Két nap Párizsban (magyar felirattal) – szeptember 8.
Kifulladásig (restaurált, digitális változat) – szeptember 10., október 20.
Párizs, ahogyan látja – szeptember 15.
J’aime regarder les filles – szeptember 17.
Szerelmek városa (restaurált, digitális változat) – szeptember 22., október 15.
Holy Motors (magyar felirattal) – szeptember 29.
A mama és a kurva – október 6.
Álmodozók (magyar felirattal) – október 8.
Paris (magyar felirattal) – október 13.
Rövidfilmek – október 27.

Eredeti nyelven, angol vagy magyar felirattal.

A belépés díjtalan.

Infó: franciaintezet.hu; facebook.com/franciaintezet

https://www.facebook.com/events/720016834799018/

Partnereink: CNC, MaNDA, Cirkofilm, Daazo

Forrás: Budapesti Francia Intézet