Hangverseny a Város napján – Zeneszerző koncertmesterrel ünnepel a PFZ

Különleges koncerttel köszönti Pécset a Pannon Filharmonikusok a város ünnepén. 2015. szeptember 1-jén a Kodály Központ hangversenytermében a társulat többek között Bánfalvi Zoltán koncertmester zeneművét is eljátssza.

A darab érdekessége nemcsak abban rejlik, hogy a zenekar első számú muzsikusa jegyzi, hanem abban is, hogy a mű egy időben két hangszernek, a hegedűnek és a zongorának is szólószerepet szán. A Kettősverseny ősbemutatóján a hegedűszólista Papp Dániel, a társulat másik koncertmestere lesz, párjaként Balog József zongorajátékát hallgathatja meg a közönség.

Bánfalvi Zoltán a darab komponálásakor a klasszikus versenymű formai és tartalmi törvényszerűségeinek betartása mellett elsősorban az élményszerűségre, a közvetlen érzelmi kifejezésre, valamint a hangzásbeli gazdagságra koncentrált. Romantikus zenei vonásokat mutató műve a megidézett korszak két népszerű kompozíciója, Csajkovszkij 1812 – nyitány és Liszt Ferenc Les Preludes című darabja közé ékelődik. A két zeneművet a korszak stílusjegyein és a Bánfalvi-kompozíción kívül „harcias” tematikája is összeköti, a Csajkovszkij-nyitány a napóleoni hadjáratok fordulópontját jelentő oroszországi ütközetekre reflektál, Liszt szimfonikus költeménye pedig harc és győzelem kettősét választotta témaként a francia író-költő, Lamartine elmélkedései nyomán.

Az ünnepi hangversenyen Bogányi Tibor, a Pannon Filharmonikusok vezető karmestere dirigálja az együttest.

Forrás: Pannon Filharmonikusok

Pannon Filharmonikusok