Kárpát-medencei táncházzenészek találkoznak a szentendrei Skanzenben

Húsz meghívott zenekar, tánccsűr, muzsikáló vonat, gyermek- és családi programok, borkóstolás, rendhagyó tárlatvezetések, este pedig a Magyar Állami Népi Együttes gálaműsora várja a látogatókat a Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozóján szeptember 5-én a szentendrei Skanzenben.

A Hagyományok Háza kezdeményezésére az idén másodszor rendezik meg a Skanzenben a Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozóját a legkiválóbb hazai és határon túli magyar és nemzetiségi zenekarok, szóló hangszeresek és énekesek közreműködésével szeptember 5-én és 6-án – olvasható a Szabadtéri Néprajzi Múzeum MTI-hez eljuttatott közleményében.

A találkozó nyílt napján, szeptember 5-én, szombaton a nagyközönség is részese lehet a több mint 40 éve működő táncházmozgalom zenekarai, hangszeres szólistái és énekesei közreműködésével létrejövő, egész napos zenés forgatagnak.

Tíz portán 20 meghívott zenekar és tanítványaik, idős mestereik zenélnek egész nap. A programkínálatot kézműves foglalkozások, gyermek- és családi programok, tánc- és énektanítás, hangszerkészítők bemutatója, zenészfotó-kiállítás, borkóstolás, rendhagyó tárlatvezetések, muzsikáló vonat és a vásártér teszi teljessé. Este hét órakor a Magyar Állami Népi Együttes gálaműsorának ad helyet a Skanzenben található amfiteátrum.

A találkozón a nagynevű, sok évtizede együtt muzsikáló zenekarok – mint a Vujicsics, a Bekecs, a Tükrös vagy a Fonó – mellett lehetőséget kapnak a fiatalabb csapatok is – így a Fondor, Pálházi Bence és bandája vagy a Tázló.

A Fölszállott a páva vetélkedő két évadából is tűnnek fel ismerős nevek és arcok, így például a délvidéki portán muzsikál az óbecsei Fokos zenekar, a tánccsűrben Fundák-Kaszai Lili és Fundák Kristóf tanítanak kicsiket és nagyokat. Ott lesznek az idős mesterek is – többen köztük a Népművészet Mestere cím birtokosai.

A magyarszováti Kádár Erzsébet és a gyimesi Tankó Eszter a rendezvény központi színpadán éneket tanítanak, valamint közreműködnek az esti gálában is.

Szeptember 13-ig látogatható az Indulj el egy úton. címmel megrendezett Kallós Zoltán életmű-kiállítás, amelyet ezen a napon rendhagyó tárlatvezetéseken tekinthetnek meg az érdeklődők, többek között Korniss Péter Kossuth-díjas fotóművész segítségével.

Szeptember 6-án zártkörű szakmai napot tartanak a Pap-sziget Kempingben, ahol négyféle mesterkurzus, szakmai előadások, könyvbemutató színesíti a programot.

A program szakmai felelőse Árendás Péter népzenész, a Hagyományok Háza Folklórdokumentációs Központjának vezető-helyettese és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (LFZE) Népzene Tanszékének adjunktusa.

Szeptember 5-én a szentendrei HÉV-állomástól a Skanzenbe és vissza kisbuszok szállítják a látogatókat egész nap. A találkozó nyílt napjának részletes programja a Skanzen és a Hagyományok Háza honlapján is megtalálható.

Forrás: MTI

 

,