Időszaki kiállítások a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban

Időszaki kiállítások

Konyhaművészet 1990-2006
2015. augusztus 29. – 2015. november 1.

konyhamuveszetMaroknyi csapat fogott bele 25 évvel ezelőtt a Konyhaművészet című gasztronómiai folyóirat megteremtésébe, elindításába. Magyarországon éppen végbe ment a rendszerváltozás, mindenki teli volt tettvággyal. Egy újságíró-fotós házaspár – Virág F. Éva és Komáromi Zoltán – álma kezdett testet ölteni, s talált első, nélkülözhetetlen támogatóra Árvai Jolán, partnerekre Bende Mónika és Korpádi Péter személyében. Valami újat akartak létrehozni; egy míves, remek fotókkal teli, igényes, szép kivitelű gasztronómiai lapot. Olyat, amilyen még nem volt Magyarországon. Trendteremtőt, előremutatót. A válogatott képek, amelyeket most e kiállításon a látogatók elé tárunk, vélhetően igazolják ezt a néhány sort, és emléket állítanak egy folyóiratnak, amely immár része a magyar gasztronómiatörténetnek.

A La Carte – Csikós Attila fotókiállítása
2015. augusztus 29. – 2015. október 4.

A La CarteCsikós Attila író fotográfiái, amint kisprózái is, a mindennapok hol költői, hol már-már dokumentarista módon rögzített életeseményeit tárják elénk. „A fénykép csak egy lehetőség, egyetlen lehetséges sűrűségét mutatja meg anyag és szellem együttállásának. Konzisztens az idő állapotával.” (Csikós Attila: Reggelre kinyúlunk – részlet)

Csikós Attila író 1969-ben született, Szombathelyen, jelenleg Budapesten él. Eddig megjelent kötetei mellett több irodalmi- és kulturális hetilapban és folyóiratban publikál. Számos színházi előadás dramaturgja, szerzője vagy irodalmi munkatársa. Az A La Carte című kiállítással egy új aspektusból ismerkedhetünk meg vele és látásmódjával – a fotós szemszögéből igyekszik megörökíteni a pillanatot.

Életünk a játék – Válogatás Karlócai Mariann játékgyűjteményéből
2015. július 3. – 2015. november 22.

Eletunk a jatekA múzeum egy kiállítással tiszteleg Karlócai Mariann óvodapedagógus, játékgyűjtő előtt, aki idén ünnepli 90. születésnapját. Egyben megemlékezünk Kiss Áron pedagógusról, a Magyar Játék Társaság névadójáról is, mivel idén van születésének 170. évfordulója. A tárlaton Karlócai Mariann gyűjteményének legszebb és legkülönlegesebb darabjait mutatjuk be. A legkisebbek, a csecsemők játékaitól jutunk el egészen a felnőttkor játékaiig. Látható a tárlaton többek között egy-egy szobabelső a lányok, illetve a fiúk játékaival, megtekinthető egy parkrészlet is szabadtéri játékokkal. Sok kipróbálható játékkal várjuk a látogatókat a játszóházban, sőt, magával a kiállítás megtekintésével is egy játékra invitáljuk az érdeklődőket.

A Meseautótól a Merkurig – A hazai gépjármű-kereskedelem története
2015. június 4. – 2015. szeptember 27.

A Meseautotol a MerkurigAz MKVM, a magyarjarmu.hu weboldal és az Autós Nagykoalíció közös kiállítása.
Új időszaki tárlatunk 1900-tól 1989-ig ismerteti a hazai automobil- és motorkerékpár-kereskedelem múltját. A kiállításon bemutatjuk a hazai gépjármű-kereskedelem történetét a XX. század elején létesített első kereskedésektől az 1989-es rendszerváltásig. Feltárul egy érdekes, izgalmas szakma múltja, szó esik budapesti és vidéki kereskedésekről, az autókereskedelem szociológiájáról, a reklám és az autók kapcsolatáról. Külön részt szentelünk az autó- és motorkerékpársport históriájának, amely számos ponton kapcsolódott a kereskedelemhez.
Szakmai kurátor: Négyesi Pál autóipari elemző, autótörténész

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
1036 Budapest, Korona tér 1. (volt Dugovics Titusz tér)
Tel.: 375-6249
E-mail: mkvm@iif.hu
Web: www.mkvm.hu
Facebook: www.facebook.com/mkvmuzeum

Nyitva: keddtől vasárnapig, 10-18 óráig
Múzeumi belépőjegy:
800 Ft/teljes árú
400 Ft/diák és nyugdíjas
1500 Ft/család

Forrás: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

MKVM Kultea1