A múlt kísértetének tekintete – Az Eichmann Show

Szerző: Ványi Viktória

Augusztus 26-án nagyfokú érdeklődésre tartott számot a fiatal rendező, Paul Andrew Williams legújabb, a holokauszt tragédiáját eredeti aspektusból bemutató filmje, Az Eichmann Show, az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Az Eichmann Show

Az Eichmann Show

A „játékdokumentarista” – archív felvételeket párhuzamosan felvonultató – film, Adolf Eichmann SS főtiszt, a zsidóság kiirtását célzó „végső megoldás” fő szervezőjének 1961. 04. 11-től kezdődő perét dolgozza fel, a tárgyalás közvetítésében résztvevő stáb szemszögéből.

Milton Fruchtman kis független tv társaság producerét Martin Freeman alakítja, míg az idáig tiltólistás rendező Leo Hurwitz szerepében Anthony LaPaglia-t láthatjuk (a hazai közönség előbbit a Sherlock, míg utóbbit a Nyomtalanul című, Magyarországon is vetített sorozatokból ismerheti).

Adolf Eichmann

Adolf Eichmann

A bemutató előtt Farkas Attila, a Pannonia Entertainment Kft. ügyvezető igazgatója köszöntötte a nézőket. A film megjelenése óta disszonánsnak éreztem a címben szereplő show műfaji meghatározást. Farkas elöljáróban elmondta, hogy gondolkodtak a többek szerint is pejoratív szó megváltoztatásán, de mindenkit biztosított róla, hogy a fim végére érthető lesz, hogy miért is lehet az eredeti The Eichmann Show mégis a legmegfelelőbb elnevezés.

Következőnek Karsai László történész lépett az Uránia Nemzeti Filmszínház színpadára röviden értelmezési keretet adva a látandókhoz.

A film központi helyszíne egy nyugat jeruzsálemi színházterem, melyet több mint 700 fő befogadására alkalmas tárgyalóteremmé alakítanak és megkezdődik a forgatócsoport két értelemben véve is történelmi jelentőségű munkája. A tárgyalás közvetítésével az első világszintű televíziós sajtónyilvánosságot teremtik meg – több mint 30 országban sugározzák – ill., ami a személyes életekben meghatározóbb, az addig a mindennapokban hallgatásba burkolózó túlélők szavainak is hangot és súlyt ad a vád oldalán felszólaló tanúk sora.

Az Eichmann Show

Az Eichmann Show

Fizikailag és szellemileg is megterheli őket a forgatás, életveszélyes fenyegetések között dolgoznak, Hurwitz leginkább Eichmann unott szkepszisével küzd, amivel viszonyul tettei szembesítéséhez és ahogy fogalmaz keresi az emberit a páncélja alatt, míg Freeman a nézettséggel fut versenyt Gagarin űrrepülésének és a Disznó-öbölbeli inváziónak hírértéke mellett. Kettejük szakmai felfogása többször ütközik egymással, így kerül kimondásra a show jelleg fontossága, a steril tárgyalótermi körülmények közötti, heteken át tartó iratismertetések monotonitásán filmes eszköztárukkal próbálnak úrrá lenni, míg Hurwitz sokszor csak farkasszemet néz az Eichmannra szegezett kamera képével.

Az Eichmann Show

Az Eichmann Show

Eichmann megbánást nem mutatott, mint tudjuk végül a bíróság a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján bűnösnek találta és emberiség elleni bűnökért halálra ítélte.

Paul Andrew Williams: Az Eichmann Show (színes, feliratos, angol filmdráma, 90 perc, 2015) – Bemutató: 2015. augusztus 27. (Forgalmazó: Pannonia Entertainment és a Freeway Entertainment)

A vetítési helyszínek részletes listája a film Facebook-oldalán olvasható:
http://www.facebook.com/AzEichmannShow

Az-Eichmann-Show-plakat

Fotók forrása: Pannonia Entertainment