Az ünnepi torták felvágásával nyílt meg az Ízek Utcája

Az idei Magyarország tortája, a Pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltorta, az ország cukormentes tortájának választott barackos buboréktorta és a Honvédség Tessedik mézes körtetortája felvágásával nyitották meg a budapesti Várkert Bazár előtt az Ízek utcáját csütörtökön.

Risztov Éva olimpiai bajnok úszó felvágja Magyarország tortáját az augusztus 20-i nemzeti ünnepen a Várkert Bazár előtt felállított színpadon 2015. augusztus 20-án. Idén a Pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltorta lett az ország tortája. MTI Fotó: Kallos Bea

Risztov Éva olimpiai bajnok úszó felvágja Magyarország tortáját az augusztus 20-i nemzeti ünnepen a Várkert Bazár előtt felállított színpadon 2015. augusztus 20-án. Idén a Pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltorta lett az ország tortája.
MTI Fotó: Kallos Bea

Az augusztus 20-i ünnephez kapcsolódó kézműves és gasztronómiai vásár látogatói már meg is kóstolhatják és vásárolhatják a tortákat, amelyek hamarosan az ország cukrászdáiban is kaphatóak lesznek.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete immár 8. alkalommal hirdette meg az ország tortája pályázatot. Idén 39 alkotás érkezett, ezek közül három fordulóban választották ki a Szó Gellért salgótarjáni cukrász által készített tortát, amely magyar sárgabarack, csokoládé, mandula és karamell kombinációja a pálinka aromájával megbolondítva. Készítője elmondta, hogy az édességet gyerekek is fogyaszthatják, a recept ugyanis csak kis mértékben tartalmaz pálinkát,a melynek alkoholtartalma a főzéskor elpárolog.

A tortát elsőként Risztov Éva olimpiai bajnok hosszútávúszó vágta fel, aki szigorú edzésterve és diétája mellett kivételesen megkóstolhatta az édességet.

Az ország cukormentes tortáját idén Vaslóczki Orsolya készítette. A budapesti Horváth Cukrászda barackos buboréktortája nevét különleges díszítéséről kapta, tetejét ugyanis légpárnás fólia segítségével alakította ki. Mint elhangzott, egy tortaszelet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének számítása szerint mindössze 11,8 gramm szénhidrátot és 278 kalóriát tartalmaz. Jókuti András, a torta felvágásában közreműködő gasztroblogger szerint az Egy Csepp Figyelem által 2012-ben életre hívott megmérettetés hatására egyre nagyobb figyelmet fordítanak a fogyasztók és a szakma is a cukormentes és alacsony kalóriatartalmú termékek készítésére és fogyasztására.

Schmittné Makray Katalin, a Magyar Honvédség Ludovika Zászlóaljának “zászlóanyja” vágta fel elsőként az idén a Honvédség tortájának választott Tessedik mézes körtetortát. A torta Tessedik Sámuel emléke előtt tiszteleg, akinek nagy szerepe volt az akác magyarországi meghonosításában. A sütemény ízét a körte és az akácméz határozza meg, fellehető benne a fahéjas csokoládé és a tejbegrízkrém egysége is. A Magyar Honvédség tortáját idén második alkalommal választott a szakmai zsűri.

A torták felvágásával ünnepélyesen is megnyitották az Ízek utcáját, amely idén a Döbrentei tér es a Clark Ádám tér közötti útszakaszon kapott helyet. A folyamatosan szemerkélő eső ellenére a látogatók már megtöltötték a rakpart menti utcát.

Forrás: MTI