PLEASURE_FACTORY: élménygyár felnőtteknek a Szigeten

Egy hétig éjjel-nappal, három műszakban gyártja az élményeket az idei Sziget Fesztiválon a PLEASURE_FACTORY. A Nagyréten a színes konténerekből álló üzemben a látogatók megküzdhetnek az elemekkel a szélcsatornában, turkálhatnak a hangraktárban, játszhatnak az ipari orgonán vagy éppen betonból önthetnek ékszereket. Az S’39 Hybrid Design Manufacture installációja napközben felnőtt 1:1-es építőjáték és edzőterem az érzékeknek, este pedig menő buliközpont dj-kel.

elmenygyar_ epul

Nehézipari gyártósorra emlékeztető építmény várja a vendégeket augusztus 10. és 17. között az idei Sziget Fesztiválon. A Nagyréten áll a PLEASURE_FACTORY, amely külső jegyeivel és működésével is egy valódi üzemre emlékeztet. Az egymáshoz csatlakoztatott, színesre festett konténerekben különböző ipari szerkezetek, nyomócsövek, tartályok kaptak helyet, és az üzem egy hétig napi 24 órában, három műszakban gyártja az élményeket. Az S’39 Hybrid Design Manufacture installációja a Sziget Art of Freedom pályázatának egyik nyertese. A PLEASURE_FACTORY a fesztiválozás életérzésének vidám gépezete és sűrített makettje. Beszippant, bekebelez, megrág, aztán nevetve kiköp.

logo_pleasure_factoryA PLEASURE_FACTORY egyes részei a különböző érzékekre hatnak. Az első konténer a zsúfolt fesztiválélményt imitálja. A látogatóknak szivacstenger-erdőn és tengernyi színes szivacslabdán kell átverekedniük magukat, mintha a Nagyszínpad előtt állnának. Egy kaleidoszkópra emlékeztető kristályszerkezetben nyugalomra talál az ember, míg egy hatalmas csőben éppen ellenkezőleg: egy ipari ventilátorral szélcsatornát alakítanak ki, ahol az ember egész teste lobogni kezd. A következő konténer a tapintást és a hallást élesíti fel: a hangraktárban mindenféle felületek és tárgyak között lehet lépkedni, turkálni, aztán az ipari orgonán zenét is lehet komponálni. A kísérleti zeneszerzők szabályozhatják a hangerőt, és bármikor megállíthatják vagy újraindíthatják a hangorgonát. Az installációval a Szigetre költözött a Csendautomata is, amely a 2010-es PLACCC Fesztiválon mutatkozott be. A hangszigetelt kapszulában a látogató megtapasztalhatja a tökéletes csend élményét a hangos fesztiválforgatagban.

A PLEASURE_FACTORY konténerei között létrákon, lépcsőkön, állványokon lehet fel-le mászkálni, és kényelmes babzsák foteleken lehet üldögélni. Az élménygyár napi 24 órában, három műszakban működik. A korán kelőket reggelente jógával várják az üzem területén. Napközben a BETON kurzus önkéntesei segítségével a fesztiválozók betonból önthetnek maguknak ékszert vagy kulcstartót, és beszélgethetnek a bárpultnál vagy a nyugizónában. Az installáció esténként buliközponttá alakul át, hiszen az élménygyár szervízudvara színes fényekben úszik, és dj-k veszik át az irányítást. A PLEASURE_FACTORY olyan, mint egy nagy játszóház felnőtteknek, ahol a látogatók a Sziget Art of Freedom szellemiségében megtapasztalhatják a szabadság, a felfedezés és a játék intenzív élményét.

A PLEASURE_FACTORY ötletgazdája, kivitelezője és szervezője az S’39 Hybrid Design Manufacture (korábbi nevén a Szövetség’39 Művészeti Bázis), amely elsősorban komplex művészeti tervezéssel foglalkozik. Nevéhez fűződik egyebek mellett a Budapesti Gettó Emlékfala a Dohány utcában, valamint a CALTROPe nevű élő gátrendszer ötlete, amellyel a budapesti tervezők 2013-ban elnyerték a francia Jacques Rougerie Alapítvány innovációs építészeti versenyének fődíját, 2014-ben pedig a Magyar Formatervezési Díjat. Ugyancsak az S’39 szervezi immár öt éve a BETON kurzust, amelyen több felsőoktatási intézmény diákjai terveznek és készítenek utcabútorokat, ékszereket és köztéri beavatkozásokat.

A PLEASURE_FACTORY támogatói: Doka, MC-Bau, FISCHER, Rákosy Glass Kft, CRH (Holcim), Frissbeton, Mapei, Meva, Tubosider, Lafarge, Bosch, Dejmark (Tikkurila), Mekkora-Print Kft, Crossfit B’Bros, FKSE, RIMI Monitoring

Médiatámogató: Építészfórum

Épül a PLEASURE_FACTORY (stop motion videó)

Programok: https://www.facebook.com/events/294181127372657/

Mindennap 14 és 20 óra között BETON mobilworkshop (ékszer, kulcstartó és mécsestartó készítése betonból)

Zenei program:
augusztus 10. (hétfő) 23 órától: Planetmalcolm
augusztus 11. (kedd): Lank
augusztus 12. (szerda): 16 órától: Solar Gravity és 23 órától Nova Gravity
augusztus 13. (csütörtök) 23 órától: Lohuma
augusztus 14. (péntek) 23 órától Von Yodi
augusztus 15. (szombat) 23 órától: Yapo
augusztus 16. (vasárnap) 23 órától (Záróesemény): Gumilap

A programok ingyenesek.

Bővebben:

http://szovetseg39.hu/

https://www.facebook.com/szovetsegthirtynine

Forrás: S’39 Hybrid Design Manufacture