Borfesztivált rendeznek a hétvégén Tolcsván

Idén is megrendezik a Tolcsvai Borfesztivált, a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék településén immár tizenkettedik alkalommal megtartott borünnepre péntektől vasárnapig több mint tízezer látogatót várnak.

A község önkormányzata 2004-ben fogott össze a környékbeli borászokkal, hogy megszervezze a helyi borok fesztiválját. Eleinte a cél a tolcsvai termelők, a helyi borok és a település minél szélesebb körben történő megismertetése volt – közölték a szervezők az MTI-vel.

A gasztronómiai és kulturális programok bővülésével azonban egyre nagyobb közönséget vonzott a fesztivál. Míg a kezdetekkor csupán néhány százan látogattak el a tolcsvai borünnepre, az elmúlt években már több mint tízezren jöttek el a fesztiválra. Idén is legalább ennyi látogatót várnak a rendezvény három napjára Tolcsvára.

Az idei fesztiválon tizennyolc pincészet kínál különböző évjáratú szamorodnit, hárslevelűt, furmintot és sárgamuskotályt, az érdeklődőket pincesétákkal is várják.

 A fesztivál a Tolcsva-erdőhorváti hegyközség borversenyének díjátadójával kezdődik péntek délután, és tűzijátékkal zárul vasárnap éjjel. A két esemény között gazdag zenei programot kínálnak több színpadon, fellép mások mellett a Beatrice, Demjén Ferenc, Kovács Kati, a Tolcsvai dalkör és az Inflagranti.

A helyi Bormúzeum és Borászati Kultúra Háza a Tokaj-hegyaljai szőlőtermesztéshez és borkészítéshez használt korhű tárgyak kiállításával és egy fotótárlattal is várja a Tolcsvára érkezőket, akik a borok mellé gasztronómiai különlegességeket is kóstolhatnak.

Forrás: MTI