Kortárs világsztár látványos köztéri szobra érkezett Budapestre

Fővárosunkba érkezett a világszerte ünnepelt francia kortárs képzőművész, Bernar Venet közel nyolc tonna összsúlyú szoborcsoportja, amelyet a budapesti Belváros szívében, a Március 15. téren tekinthetnek meg a budapestiek és a fővárosba érkező közönség. Az alkotás az Art Market Budapest kezdeményezésére, Budapest Főváros együttműködésével került mostani helyére. A szoboravatás a 74 éves mester jelenlétében zajlott le, az eseményen Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes köszöntötte a művészt. Hasonló értékű és nemzetközi jelentőségű kortárs köztéri műalkotás felállítása Budapesten egyedülálló, de a világ bármelyik nagyvárosa életében is rendkívüli kulturális esemény. Ezévi kiemelt kiállítását a nemzetközi hírű Vass László Gyűjtemény is Bernar Venet munkásságának szenteli, a MetaMetria című tárlat július 18-án nyílik Veszprémben.

Marc.15.ter1

Bernar Venet korunk legismertebb nemzetközi jelentőségű képzőművészeinek egyike. Az 1941-ben Franciaországban született mesternek világszerte számos monumentális köztéri szobra áll többek között olyan jelentős művészeti központokban és nagyvárosokban, mint Párizs, Berlin, Köln, Genf, Tokió, Szöul, Peking, Auckland, Denver vagy San Francisco. Számtalan magánkollekció mellett a világ közel száz rangos köz- és vállalati gyűjteményében is megtalálhatóak alkotásai.

„Budapest Főváros Önkormányzata az Art Market Budapest stratégiai partnereként elkötelezett a kortárs képzőművészet minél szélesebb körben történő reprezentálása mellett. Nagy öröm a Főváros számára, hogy befogadhatja egy olyan nemzetközi sztárművész alkotását, mint Bernar Venet. A köztéri szobrászatról való gondolkodást végre új irányba indíthatja el egy olyan kortárs mű, amely nem csak formanyelvében progresszív, de a felállítását is feltétlen támogatás kíséri. Remélem, hogy Budapest arculatának meghatározó része lehet a jövőben a város szerepének újragondolása a vizuális kultúra támogatása tekintetében, és még több művész tekintheti majd a magyar fővárost művészete inspiráló közegének.” – emelte ki köszöntőbeszédében Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes.

Bernar Venet

Bernar Venet

Az Art Market Budapest, Kelet-Európa vezető nemzetközi művészeti vására és Magyarország legnagyobb, október második hetében megrendezésre kerülő kortárs kiállítása díszvendégként kérte fel a világhírű alkotót, ennek előzeteseként érkezett Bernar Venet Arcs in disorder: 3 arcs x 4 című, nyolc tonnás súlyú és több százmillió forintos értékű szoborcsoportja a Március 15. térre. A művész ismert alkotása legutóbb a bécsi Belvedere Múzeum parkjában volt látható. Az Art Market Budapest megnyitása előtt röviddel Bernar Venet egy másik nagyméretű műve is Budapestre érkezik majd, a szobrok a vásár zárásáig, október közepéig lesznek láthatóak Budapesten. Az alkotások bemutatására a Budapest Főváros és az Art Market Budapest közötti partneri kapcsolat keretében és a Főváros közreműködésével kerülhet sor.

Szoboravato2

„Az Art Market Budapest kiemelt célja, hogy Budapestet Európa legjelentősebb művészeti fővárosai egyikeként mutassa be. A nemzetközileg jól ismert, globálisan nagyra értékelt és mértékadónak tekintett képzőművészek, köztük például Bernar Venet látványos budapesti bemutatkozása ennek a célnak az elérésében játszhat meghatározó szerepet.” – nyilatkozta a szoboravató alkalmával Ledényi Attila, az Art Market Budapest alapító-igazgatója.

Marc.15.ter.2

A világhírű művésznek szenteli ezévi legjelentősebb kiállítását a Modern Képtár – Vass László Gyűjtemény is. A nemzetközileg ismert és jegyzett kollekció veszprémi kiállítóhelye már eddig is számos kortárs világnagyság magyarországi bemutatását vállalta fel. A Lukács Viola kurátori közreműködésével létrejött MetaMetria című átfogó tárlat július 18. és október 31. között tekinthető meg a Vass László Gyűjteményben.

Forrás: Art Market Budapest