Who Am I – Egy rendszer sincs biztonságban – 2015. július 9-től a mozikban

Szerző: Lanczinger Mátyás

Az ifjú Benjamin minden vágya, hogy VALAKI legyen, mondjuk egy szuperhős, aki ezrek életét mentheti meg. Szüleit korán elvesztette, úgyhogy a hasonlóság Batman-nel adott is lehetne, de ő sajnos nem született dúsgazdag Bruce Wayne-nek, ráadásul vézna és félénk, úgyhogy eléggé hendikepes startból indul neki a Nagybetűsnek. Denevérszerkó helyett is csupán egy béna kabalajelmez jut neki, amit pizzafutárként kell (el)viselnie. A való világ tehát nem sok jóval kínálja szegény Benjaminunkat, ehelyett arctalan hackerként a darknet sötét bugyraiban talál otthonra. A teljes boldogsághoz viszont ez így édeskevés, különösen, hogy a szív választott tárgyát (nevezzük a nevén: Marie) is illenék meghódítani, ehhez viszont nem ártana lépni egy nagyot. Benjamin lép is, rögtön a hatóság szigorúan ölelő karjai közé, egy félresikerült akció során, irány a próbaidő. Így ismeri meg mentorát, a karizmatikus Maxot, aki mindig 200%-on szenvedélyes, vad és merész, tehát Benjamin tökéletes ellentéte. Max meginvitálja saját hackercsapatába Benjamint és létrejön a CLAY, mely eleinte társadalmi rendbontásokkal operál csupán, ami viccnek még elmegy, de mindenképp meg szeretnék nyerni a darknet istene, MRX elismerését, ezért egyre veszélyesebb ügyekbe keverednek, a rendőrség is ezután kezd vadászni rájuk. A mesélés keretét is egy kihallgatás adja, a nyomozást vezető rendőrnő vallatja Benjamint, aki persze a végére tartogat némi meglepetést. Alamuszi nyuszi, ugye…

who am i_02

Ez a film számomra felidézte a ’90-es évek végét, nem is kicsit. Egyrészt az alá festett elektronikus zenei vonal a mai filmsodorból szinte teljesen eltűnt, másrészt megidéz nem egy akkori slágerfilmet (pl. Mátrix, Fight Club, de még a V for Vendetta is beköszön tiszteletadás-ügyileg). Nem nevezném összelopkodott-összeollózott filmnek, inkább hangulatokat csen innen-onnan, de nem degradálódik alantas kopírozássá, megvannak a saját felmutatható értékei is. Pl. az, hogy végig fenntartja a figyelmet, erős, ügyes tempójú film, minimum dupla csavarral a végén, ami különösen jó húzás, mert az első, tipikusabb csavarra már húztam volna a szám, hogy „ne máár”, de végül én is koppantam egy jólesőt. Jó ötlet továbbá a legtöbb átlagembernek nem sokat mondó darknet (az alvilági internet) világának illusztrált bemutatása, ami úgy jelenik meg, mint egy sötét jelmezbál egy rozzant, szénné firkált metróban, ahol mindenki nick nevek mögé bújik és maszkot visel, a beszédhangok torzítva vannak, folyton vibrál a kiégni akaró villany (az egyik ablakból David Lynch, a másikból pedig Donnie Darko integet). A „Ki vagyok én” kérdése így két rétegben is felmerül, egyrészt a névtelenség mögé bújó hacker szerepkör révén, másrészt ahogy Benjamin saját magát keresi, vajon mivégre szánta őt a sors a világra, képes lesz-e valami nagy (még ha erkölcsileg erősen meg is kérdőjelezhető) cselekedetre? Mert mindamellett, hogy egy feszes tempójú thriller-mesét kapunk, jut egy kis lecke az életről is (az egyik kedvenc mondatom: „Ha az élet citrommal kínál, kérj hozzá sót és tequilát is”), kalandos fejlődéstörténete során Benjamin a „furcsa srác”-ból végül magabiztos férfivá érik, magánzóból csapattaggá lép elő, de ehhez nem kevés pofonon kell keresztülrohannia. Van tét, van miért izgulni. De nem csak a főhőshöz tudunk kapcsolódni, hanem társaihoz, sőt a rendőrnőhöz is (aki olyan fagyos, mint a jégcsap, aztán egy fél pillantásával elhiteti velünk a megtört nőt is).

who am i_09

Aki ebben a tikkasztó időben egy kis kikapcsolódásra vágyik egy hűs moziterem sötétjében és úgy érzi, hogy Jason Statham karatés borostája vagy egy kivénhedt T-Rex ásatag vinnyogása egy film élvezeti értékének szempontjából már kevésbé releváns, annak két strandolás közt bátran ajánlom ezt az amerikai sztároktól mentes, de működő filmet. Ironikus persze, hogy javarészt amerikai filmekből ismerős képi és vágási eszközökkel él, de valami trükk folytán (talán mert mindent a sztorinak vet alá, nem a kirakatszerű, üres monumentalitásban bízik és nem akar többnek mutatkozni, mint ami?) valahogy korrektebb, szimpatikusabb. Egy próbát mindenképp megér.

who am i_07

Who Am I – Egy rendszer sincs biztonságban

Who Am I – Kein System ist sicher
Színes, feliratos, német thriller
Bemutató: 2015. 07. 09.
Rendezte: Baran bo Odar
Írta: Baran bo Odar, Jantje Friese
Szereplők: Tom Schilling, Elyas M’Barek, Wotan Wilke Möhring, Antoine Monot Jr.
Fényképezte: Nikolaus Summerer
Vágó: Robert Rzesacz
Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott (IV.)
Forgalmazó: Vertigo Média

Fotók forrása: Vertigo Média