Dunai halételek a Keszegfesztiválon

Dunai halételek várják szombaton a Bátai Keszegfesztivál közönségét, a kulturális, gasztronómiai programot tizedik alkalommal rendezik meg a sárközi községben.

A fesztivál halfőző versenyén körülbelül két mázsa halból, a keszeg mellett pontyból, kárászból készülnek sültek és halászlé helyi ízek szerint – mondta el Sütő Renáta szervező az MTI-nek.

Nem előírás az, hogy a versenyen a résztvevők dunai halból készítsék a halételeket, de többnyire a folyami hal az alapanyag – tette hozzá. Bátán a keszeget paprikás lisztben forgatva sütik ki, a halászlé hasonlít a bajai hallé elkészítéséhez, a Tolna megyei településen kárász és keszeg is kerül bele, mindig csípősen főzik és tésztával fogyasztják. A keszegsütőknél 700 forintért lehet majd megkóstolni a bátai sültet.

A rendezvény helyszínén, a természetvédelmi területen fekvő bátai Nagy-szigeten egész napos szórakoztató és gyermek- és kulturális programok is várják a közönséget. Az előadók között több népzenei és néptáncegyüttes is színpadra lép.

 A Markó József Bátai Hagyományőrzők Egyesületének tagjai régi bátai népdalokat énekelnek, a budapesti Márványos Tamburazenekar a bátai Sárköz Néptáncegyüttest kíséri majd, amely rimóci táncokat, verbunkost, csárdást ad elő. A Bátai Cigány Tamburazenekartól cigány és magyar népzenét, a szintén bátai Vadvirág Tánccsoporttól magyar, köztük felvidéki táncokat hallhat, láthat a közönség. A fesztiválon fellép zenekarával az egyik legnépszerűbb hazai nép- és világzenei előadó, Bognár Szilvia is.

Forrás: MTI