„Egészen egyszerű, de igazán szép” – BLU című csoportos kiállítás a TOBE Galleryben

Szerző: Tóth Judit Nikoletta
Fotók: Korhut Lili

A TOBE Gallery az igazi kék megtapasztalását teszi lehetővé látogatóinak az év legmelegebb hónapjára. Olyan nyári könnyedségű, mégis valódi horizontális és vertikális tapasztalatot nyújtó csoportos – a galéria által képviselt művészek munkáiból kialakított – kiállítás ez, amely nem csak esztétikai élményt kínál.

4 copy

A BLU című csoportos kiállítás hagyományostól eltérő megnyitóján, az alapvetően kék fotográfiák „csak” kötetlen beszélgetéssel és Gabriel Dubuc gitárjátékával várták az érdeklődőket. A tematikusan a kék árnyalatai köré szervezett tárlaton a Gallery közel két éves történetében már önálló kiállítással jelentkező művészek – Carla Tabora, Amalia Pereira, Claudia Kraus, Marco Bell, Ricardo Parra, Gáspár Riskó és Tomas Opitz – alkotásai kaptak helyet.

2 copy

A TOBE Gallery igazi színfolt Magyarországon, egész évben. Hiszen amellett, hogy az érzékszervi tapasztalatok világában talán a legkisebb, a minőségi kortárs fotóművészet tekintetében garantáltan a legmagasabb színvonalat képviseli. Garancia erre az, hogy olyan alkotókkal dolgozik együtt, akik kivétel nélkül olyan művészek, akiket nem „csak” fotográfiai tevékenységük, de emberi mivoltuk oldaláról is – elfogulatlanul – nagyra értékelnek a kurátorok: Puskás Bea és Tomas Opitz.

1 copy

Az augusztus 4-ig megtekinthető, kék tematikájú tárlat is ebben a szellemben alakult ki. Az alapvető és a mindennapi életünkben is értelmezhető, hogy a színek, egyes színárnyalatok amellett, hogy hangulatokat kelthetnek, gondolatokat ébreszthetnek, érzelmeket, érzéseket fejezhetnek ki. Az viszont, hogy a természetben keletkező igazi kék árnyalatait a kiállító alkotók mindegyike, a kép témájától sokszor függetlenül meg tudja tartani és visszaadni ebben a mesterséges, instant világban is, egyedülálló.

3 copy

Kamaszkorom óta magamban hordozok egy dallamfoszlányt, amely egy másik művészeti ág által, évtizedekkel később, most megerősítést kapott. A Sexepil zenekar révén megfogalmazott sorok:Igazi zöld és igazi kék, egészen egyszerű, de igazán szép. Valódi szív egy valódi testben és valóra válunk majd abban az egyben” és a TOBE Gallery júliusi kiállítása is rámutat arra, ami a „tökéletes egy lét”.

5 copy

BLUE – TOBE Gallery, Budapest XIII., Herzen u. 6. – 2015. június 30. – 2015. augusztus 4.

*A cím és az idézetek is a Sexepil zenekar Igazi zöld, igazi kék című számából származnak.
,