Kihirdették a Capa-nagydíj három jelöltjét

Kudász Gábor Arionnak Az emberi lépték, Sopronyi Gyulának Kilencven perc, Stiller Ákosnak Roma Biblia című pályaművéért ítélt oda fejenként 500 ezer forintos támogatással járó ösztöndíjat a Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíj zsűrije, amely a három jelölt közül októberben hirdeti ki a nagydíjast, aki további 3,5 millió forintot vehet majd át.

Kihirdették a Capa-nagydíj három jelöltjét - MTI fotó: Marjai János

Kihirdették a Capa-nagydíj három jelöltjét – MTI fotó: Marjai János

Kőrösi Orsolya, az elismerést alapító Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: rossz jelzés volt, hogy a magyar fotográfiának, amely annyi kiemelkedő alkotóval rendelkezik, nem létezett egy olyan díja, amelyre az egész világ odafigyel.

Horányi Attila, a zsűri elnöke a frissen alapított elismerést méltatva kiemelte: fontos, hogy kik ülnek a zsűriben és hogy mennyi pénzt lehet nyerni, de egy díj valódi értékét a pályázók száma és minősége mutatja meg; panaszra pedig nem lehet ok – tette hozzá.

A művészettörténész szerint a zsűri több körben választotta ki a három ösztöndíjast, akik közül bármelyikük a Capa Központ büszkeségére válik majd.

Az ösztöndíj után az elismerés odaítéléséről is egy neves magyar és nemzetközi szakemberekből álló független zsűri dönt, amelynek Horányi Attila, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Elméleti Intézetének adjunktusa mellett tagjai Korniss Péter Kossuth-díjas fotográfus; Perenyei Monika művészettörténész, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Művészettörténeti Intézet munkatársa; Regina Anzenberger, az Anzenberger Galéria tulajdonosa és vezetője; Dimitri Beck, a Polka magazin főszerkesztője és Clare Grafik, a The Photographers’ Gallery főkurátora.

A zsűri munkáját titkárként Virágvölgyi István, a Capa Központ szakmai igazgatója segíti, akinek szavazati joga nincs.

Perenyei Monika az eredményhirdetésen elmondta: Kudász Gábor Arion Az emberi lépték című projektjéhez 2014 óta készít képeket három magyar téglagyárban; a sorozat képei ugyanúgy egy nagy építmény részei, mint az üzemekben előállított téglák. Nagyon meggyőző vizualitás jellemzi a felvételeket, amelyek narrativitásukban nagyon sűrűek, szcenírozottak, megidézik a hatvanas évek fotorealizmusát, elemzői szemléletmódról tesznek tanúbizonyságot.

Korniss Péter fotóművész Soporonyi Gyula sorozatáról szólva kiemelte, a szemlélő semmit nem lát a felvételek készítése idején zajló futballmeccsekből, csak hallatlanul fotografikus szemléletmóddal elkapott pillanatokat. „Van valami feszültség, valami rejtély ezekben a képekben: azt látjuk, amit a stadionok fényei megvilágítanak, és az egészből összeáll egy különös világ” – fogalmazott.

Horányi Attila hozzátette: három egészen különböző felfogású fotográfust díjaztak. Stiller Ákos klasszikus dokumentarista munkával állt elő, a roma témájú pályázatok közül az emelte ki sorozatát, hogy sajátosan működő közösségek pozitív üzenetét szeretné megfogalmazni. Az alkotó egyfelől kíváncsi a valóságra, ugyanakkor reflektál is arra – méltatta az ösztöndíjast.

Az ötmillió forint összdíjazású Capa-nagydíjat 2014 októberében alapította meg magyar vagy Magyarországon élő egyéni alkotók vagy kis létszámú alkotócsoportok számára a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ. Az elismerést minden évben olyan, a fotográfia bármely ágában dolgozó alkotó kaphatja, aki vagy amely szakmailag megalapozott múlttal rendelkezik és korábban kiemelkedő tehetségről tett tanúbizonyságot.

Pályázni már folyamatban lévő, de még nem publikált munkával és a munka folytatását vagy befejezését felvázoló szinopszissal lehetett. A pályázatra a Capa Központ olyan pályaműveket és szinopszisokat várt, amelyek társadalmilag elkötelezett alkotói módokról tesznek tanúbizonyságot.

A zsűri a pályázat első szakaszában három ösztöndíjast választott ki, akik a leadott szinopszisuk alapján folytatják a már megkezdett munkát, és erről beszámolnak a zsűrinek. Ezek után, a pályázat második szakaszában a zsűri kiválasztja a nagydíjast a három ösztöndíjas közül.

Az első nagydíjat 2015. október 22-én, Robert Capa születésének évfordulóján adják át.

Forrás: MTI