Faltól Falig Fotók – Mandur László kiállítása a Cultiris Galériában

Mandur László – eredetileg építőmérök és közgazdász, egy ideig politikusként is tevékenykedő – fotográfus kiállítását, melynek kurátora Kincses Károly fotómuzeológus, Keleti Éva fotóművész nyitotta meg 2015. május 13-án az Örkény István Könyvesbolt Cultiris Galériájában.

IMG_9811

Műveivel ezidáig is számos kiállításon találkozhatott a közönség. A Magyar Fotóművészek Szövetségének tagja. Képeiben egyszerre van jelen a játékosság, a zsonglőrködés a fény és árnyék viszonyával, a tükröződésekkel és elmosódásokkal, valamint az antik értékek és az analóg technikák iránti tiszteletadás, és némi borongós komolyság.

sajtotajekoztato-tevedesek-vigjateka-szegedi-szabadteri-jatekok-irgalmasok-veli-bej-furdoje-2015-marcius-12-fotok-galcsik-gyorgy

Ifjú korában Mandur László számos pályázaton volt díjnyertes portréival és városfotóival, témaválasztásaiban azóta is – sokszor tudattalanul is – visszatérő elemek a falak, a határok, az emberek számára gátat képező fizikai korlátok, és azoknak az akadályoknak az érzelmi leképeződései, amelyeket a társadalmi környezet, vagy az ember saját maga állít. Ahogy ő fogalmaz: „Fizikai értelemben vett falak is feltűnnek a kiállítás anyagában, de egy olyan falrendszer is, amely láthatatlan, de ott tornyosul előttünk és felveti azt a kérdést, hogy át tudjuk vagy át akarjuk-e lépni őket.”

IMG_9913IMG_9885

A 2004 és 2015 között készült fotókból összeállított válogatás tehát nemcsak időben ölel fel nagy távot, hanem az embereket gátló korlátok igen sok vetületét vonultatja fel. De legyen ez a korlát csak egy bennünk élő érzés, mint a gyűlölet, vagy olyan mindenki számára létező fogalmak, mint az idő, vagy a terror, és persze akár egy sokkal materiálisabb gátló tényező, például egy kerítés, a mostani kiállítás egyszerre mutatja meg, hogy a szabadság mennyire esszenciális és relatív, ugyanakkor azt is, hogy a behatároltság is lehet szép.

IMG_9888IMG_9929

Mandur László Faltól falig című fotókiállítása június 27-ig látogatható Budapesten, a Cultiris Galériában.

Braczkó Dóra
Fotók: Tóth Viktória

Mandur László: Faltól falig – Örkény István Könyvesbolt, Cultiris Galéria (Budapest XIII., Szent István krt. 26.) – 2015. május 14. – 2015. június 27.

,