Szeged napja fesztivál – Gasztronómiai, borászati és zenei programok a kínálatban

Pénteken kezdődik a Szeged napja fesztivál, amelyen 11 nap alatt 8 helyszínen 155 borász és 200 kézműves kínálja portékáját – mondta el a programokról tartott szerdai sajtótájékoztatón a szervező Szegedi Városkép Kft. ügyvezetője.

Németh István kifejtette: péntektől a borok és gasztronómiai kínálat mellett 250 ingyenes program várja az érdeklődőket egészen Pünkösd hétfőig.

A legnépszerűbb programra, a XXI. Szegedi Borfesztiválra idén rekordszámú, 155 pincészet hatalmas borkínálattal készül. Az esemény díszvendége, egyben a borverseny elnöke Dúzsi Tamás, 2014-ben Az év bortermelője. A borversenyre eddig 46 borász 110 nedűvel nevezett. A szakmai zsűri által legjobbra értékelt bor kapja a Szeged Város Bora címet május 18-án.

A fesztivál ideje alatt naponta a kiállítók által jótékonysági célból felajánlott borokra is lehet licitálni. Az árverésekből befolyó összeget a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány kapja.

A látogatók szórakoztatásáról a Széchenyi téren három színpadon gondoskodnak a szervezők. Egész nap zenei produkciók várják a közönséget, mások mellett fellép majd Tóth Vera, Zséda, Falusi Mariann, Radics Gigi, Janicsák Veca és Charlie is.

A borfesztivál szomszédságában, a Klauzál téren a kulináris élvezetek rajongóit várja a Gasztroudvar. Itt a finom ételek mellett kézműves söröket is kínálnak.

A Kárász utcán idén is megnyílik a Kézművesek Utcája. A második hétvégére a teljes belváros egybefüggő fesztivállá válik. Ekkor nyílik a Dugonics téren a Kincs tér, mely a folklór programok központi helyszíne lesz, majd ugyanitt május 25-én megválasztják a pünkösdi királyt.

A felújítás után most tér vissza a belvárosi programhelyszínekbe a Dóm tér, ahol nagykoncertek várják a közönséget. Május 21-én a szegedi partfal-beruházás átadó ünnepsége után itt lép fel a Wellhello, majd a fény nemzetközi éve alkalmából villámcsődületet szerveznek. Itt 3500 ember emeli magasba mobiltelefonját, hogy egy 1000 négyzetméteres, többszínű, virág alakú fényábrát jelenítsen meg.

Másnap a Szegedi Szimfonikus Zenekar művészeinek közreműködésével olyan népszerű szegedi együttesek mutatják be áthangszerelt slágereiket, mint a Molnár Dixieland Band, a Fool Moon és a Honeybeast. Május 23-án mások mellett itt lép fel Rúzsa Magdi, vasárnap pedig Demjén Ferenc.

A záró hétvégén tizenhatodik alkalommal rendezik meg a Szegedi Hídivásárt, ahol 200 kézműves kínálja majd portékáit. A gyerekeket az újszegedi hídfőnél bábelőadások, az Oskola utcában pedig kézműves bemutatók és foglalkoztatók várják.

Forrás: MTI

 

,