A PALOMA bemutatja: SZÜLETÉSNAP – Péntek, 2015. május 22. 17:00

Egy éves lett a belvárosi „művészudvar”! A belvárosi Kossuth Lajos utcán álló patinás Wagner ház majdnem tíz éve üresen álló félemeleti szintjére tavaly áprilisban költöztek be a helyi művészek, ipaművészek, designerek és képzőművészek, hogy élettel töltsék meg a csodaszép udvart. Kárpáti Zsuzsanna a projekt szervezője, pályázati támogatások nélkül, saját erőből egy önfenntartó modellt álmodott meg és az V. kerületi Önkormányzat segítségét kérte a legyezőlépcső felújításában.

paloma_szulinap1

A sikert bizonyítja, hogy a PALOMA rendezvényhelyszín működik és folyamatosan bővül, jelenleg több mint 40 alkotó bekapcsolódásával a meglévő bemutatótermek és kiállítótér mellett a napokban nyílik meg a földszinten az új bázis. Az üzlet tematikus pop-up boltként valamint designer outlet-ként üzemel majd, ahol ismert és feltörekvő hazai kortárs divattervezők régi kollekciónak megmaradt és jóárasított darabjait lehet megtalálni. A pop-up helyiség első vendége a Karcsi papírboltja (www.karcsipapir.hu), akik régi-új termékkel rukkolnak elő a tavasz örömére: Party in a box. Azaz egy doboznyi papírtárgy, amelyből megoldható a terített asztal és a légtér dekorációja, de jut hely a csomagban fotókellékeknek, pohárjelölőnek, fejdísznek és egyéb hasznos apróságoknak. Karcsi papírboltja pop-upot a Toms cipő ideiglenes boltja (www.facebook.com/TOMSHungary) követi egy hónapig június 15 és július 15 között, de a nyár folyamán további izgalmas termékek felbukkanása várható a PALOMA földszintjén, míg az outlet párhuzamosan és folyamatosan üzemel.

A születésnapi rendezvényen a PALOMA galériában három grafikus művész mutatja be saját Budapestjét. Budapest 3 in 1 azaz BudapestAlternative (www.facebook.com/BudapestAlternative) by KoPé, Szabó-Lencz Péter alias Petyka (www.petyka.com) és Mészáros Péter alias Mohadesign (www.facebook.com/mohadesign) közös kiállítása.

Alternative Budapest by KoPé tervezőgrafikus

bpalter-04-halacsillagbpalter-05-trex
Mi az ‘Alternative Budapest’? Képein jellegzetes budapesti helyszínek láthatóak a popkultúra (néha a blockbuster-filmek) emblematikus elemeivel megspékelve. Itt egy Tyrannosauruskel át a Szabadság hídon, ott egy gigantikus Super Mario zúzza a Duna parti házak tetejét. De egyik ismertebb képén a Galaktikus Birodalom építkezik a Parlament fölött. Sokan sokféleképpen próbálták értelmezni e képeket: a pop kultúra hazai térnyerésének szimbólumai, a fantázia varázsának meglibbentése, vagy csak öncélú szórakozás…

Szabó-Lencz Péter képzőművész

Petyka_NeopolisresPetyka, azaz Szabó-Lencz Péter mostanában a város képszerű látványának belső úttalan útjainak felfedezése mellett, az absztrakt sűrítéssel kísérletezik, a képek végtelenre csupaszítása, majd újra rendezés izgatja, és egyre gyakrabban használja a szinesztéziát is. A geometriai formákban azonban ott van a kollázs rendezetlen-rendezettsége is, és erősen épít a véletlenre. A felületen még ezek a képek is városiak: két szín és forma találkozása legalább annyi elemzési lehetőséget kínál, mint a felismerhetetlenségig és megismerhetetlenségig filterezett majd egymásra rétegzett fotómontázs.

Mészáros Péter Moha grafikus

Karaktermelő autodidakta képzőművész, gyerekkora óta rajzol, ír, és fotóz. 2010 óta foglalkozik a grafikáival illusztrált művészi ajándéktárgyak készítésével, melyek megtalálhatók Budapest számos design- és ajándék boltjában, valamint az interneten. Ez év tavaszától egy barátjával Könyvtársaság néven kis könyves galériát nyitottak, melynek emeletén látogatható stúdiója kapott helyet.

A figuratív képalkotás érdekli, három éve rajzol bajszos figurákat, melyeket Bajusz Őröknek nevez. Tavaly nyáron kezdte el Budapest eklektikus építészetét feldolgozni grafikáiban. A PALOMA kiállítására a Mohapest sorozat első évének terméséből kerül ki egy válogatás. A jellegzetes, vagy látványosabb épületek, részleteiből összegyúrt meseszerű grafikák, és festmények elkészítéséhez két technikát használ. Előszeretettel fest régi könyvek, és magazinok lapjaira akrillal, és tussal, de kedveli a tus grafikák szekennelés utáni digitális színezését is. Terve, hogy a Mohapest sorozat rajzaiban feldolgozza Budapest valamennyi kerületének legérdekesebb épületeit, emléket állítva ezzel, a város korabeli, izgalmas építő művészetének.

moha_kaktuszhaz_printkent_400moha_repulo_printkent_400

A PALOMA születésnapján a Kirakhatod a kirakatba című kirakat-kiállítás ünnepélyes díjátadójára is sor kerül. A rendezvény főbb céljai közt szerepel felhívni a figyelmet az üresen álló kirakatok városkép romboló hatására, a meglévő, szép üzletek, rendezett kirakatainak, épülethomlokzatok, portálok ízlésformáló szerepére. A Kirakat Kiállítás elnevezésű programmal a nem rendeltetésszerűen használt, üresen álló kirakatok élettel, műalkotásokkal való megtöltése lenne a cél, ehhez a művészeti középiskolák és felsőoktatási intézmények hallgatóinak munkáit használják, legyen az szobor, dísztárgy, textilkép, grafika, vagy festmény.

A PALOMA születésnap vendége Wohlmuth István, a Belváros-Lipótváros Budapest V. kerület Önkormányzat Kulturális Tanácsnoka.

PALOMA születésnap – Péntek, 2014. május 22. 17:00
* zenés felhangolás, köszöntő, beszédek
* Kirak(h)atod a kirakatba – kirakat dekorációs pályázat díjátadója
Faltis Roberta – szervező
A PALOMA születésnapján a bemutatótermekben kedvezményekkel és programokkal várják a látogatókat, valamint designer zsákbamacska jár az első 20 vásárláshoz!

PALOMA bemutatótermek:
Félemelet:
Room 2:
Gubolyka (táska) www.facebook.com/gubolyka
Dodó Art on Line (képek)
Papírmasé szobrok kisdopaper.blogspot.hu/
Local design (táska) www.kalibetty.hu/index.php/hu/ ; www.facebook.com/LocalDesignKaliBetty
Turbuk Ági filc (lakástextil) www.facebook.com/agnes.turbuk
Magyar mandala www.magyarmandala.hu/
Fábián ékszerek www.facebook.com/fabiankrisztidesign, www.facebook.com/katafabianjewelry
Antre Fashion (ruha, kiegészítők) www.facebook.com/antrefashion
Room 3:
Vadjutka (ékszerek) www.facebook.com/vadjutka.design
Room 4:
Timarcs (ruha) www.timarcs.com
Rikov (ruha, ékszer) www.facebook.com/Rikovi
Ditta (ruha, ékszer) www.facebook.com/dittafelt
Cellunett design (lámpa) www.facebook.com/hangulatlampa
NANDI (ruha) www.facebook.com/nandi.clothing
Szafajet (ékszer) www.facebook.com/Szafajet
Sántha Péter (fotó)
Kállai Design (táska) www.facebook.com/KallaiDesign
SE design – Söptei Eszter (textil) www.facebook.com/esztersopteidesign
Noteshell – Tramotini Dóri (notesz, grafika)
Moringa (kerámia) www.moringa.hu
MOHA – Mészáros Péter (grafika) www.facebook.com/mohadesign
Room5:
www.orsiekszer.hu
Room 6:
Róth Anikó (táskák, noteszek, kiegészítők) www.facebook.com/rothaniko
Room 8:
Mimi events with love (workshopok,események) www.facebook.com/mimieventswithlove
Room 9:
New accent (ékszer) www.facebook.com/NewAccentDesign
My art jewels (ékszer) www.myart.hu
Ha
ndrea design (ékszer) www.facebook.com/handreadesign
Room 13:
Lakásműhely/Előszoba Galéria www.facebook.com/eloszobagaleria
Cifra design (ékszerek) www.facebook.com/CifraDesign.hu
Pák Zsuzsi (ékszerek) www.facebook.com/pakzsuzsi
Fórum Fabrika (kerámia) www.facebook.com/forumfabrika
Szabó Judit (ruha) www.facebook.com/szabojuditgardrobja
Agi Varju (ruha) www.facebook.com/agi.varju
Bernadette Sabo (gyerekruha) www.facebook.com/byBernadetteSabo
Földszint:
PALOMA outlet & pop-up www.facebook.com/PalomaBudapest
Hearts and Crafts manufactura (ötvösműhely) www.facebook.com/HandCmanufactura
Fiser (bőr táskák) www.fisidesign.fw.hu
The Magic White Lab (szappan és sálak): www.facebook.com/szappanvarazs.hu
www.facebook.com/sulyandesign.hu

A Paloma projekt támogatói:
Belváros-Lipótváros Budapest V. kerület Önkormányzat
Trilak Festékgyártó Kft. – A Paloma ajtóinak festését a Trilak támogatta

Facebook események:
https://www.facebook.com/events/454694964684451/
https://www.facebook.com/events/1582685468653223/
https://www.facebook.com/events/1437561676538612/

PALOMA fashion&art
V. Budapest, Kossuth Lajos utca 14-16. belső udvar
www.facebook.com/PalomaBudapest

Félemelet nyitva tartás: H-P: 11-19, Szombat: 11-15
Földszint nyitva tartás: H-P: 10-19, Szombat: 10-15

További információ a Palomáról:
Kárpáti Zsuzsanna / projektvezető
palomabudapest@gmail.com
T: 20/961-9160

Forrás: PALOMA