Idén is lesz Belvárosi Sajtfesztivál Budapesten

Magyar és külföldi kézműves sajtok, kecske-, juh- és tehéntejből készült termékek, valamint sajtkészítő workshop is várja az érdeklődőket péntektől vasárnapig a III. Belvárosi Sajtfesztiválon a budapesti Vajdahunyadvárban, ahol megrendezik az év sajtja versenyt is.

Az ingyenes rendezvényen a látogatók bemutatókon sajátíthatják el a sajtkészítés fortélyait és mozzanatait, hazai és nemzetközi – egyebek mellett lengyel, cseh, francia, olasz – sajtokat kóstolhatnak, emellett szavazhatnak az év legjobb sajtjára is – mondta el Necz István, a fesztivál főszervezője a hétfői budapesti sajtótájékoztatón.

Hozzátette, hogy a háromnapos fesztiválon a nagy borrégiók képviselőinek borait, valamint kézműves söröket és pálinkákat is kínálnak a sajtok mellé.

A kóstolók és bemutatók mellett néptánc- és népzenei produkciókkal, valamint gyerekprogramokkal: interaktív játszóházzal és kalandparkkal is készülnek a szervezők. A Magyar Mezőgazdasági Múzeum az állandó és időszaki tárlatok mellett toronytúrára invitálja a közönséget, a Kaputoronyhoz kapcsolódó Ostromfolyosón mini fotókiállítás látható. Vasárnap a nemzetközi növénynap részeként rendezik meg a Liget-sétát, amely 10 órakor indul az Anonymus szobortól.

A Kis-, Közép-, Agrárvállalkozók, Sajtkészítők Egyesületének elnöke elmondta, hogy a rendezvényen a többi között kecskesajtokat, juhsajtokat és tehéntejből készült termékeket is felvonultatnak, a látogatók beszélgethetnek a sajtkészítőkkel, valamint bepillanthatnak a sajt- és vajkészítés kulisszatitkaiba is.

Kovács László hangsúlyozta: az egyesület célja többek között, hogy a hazai sajtfogyasztás növekedjen, és egyre magasabb legyen a sajtok minősége.

A sajtfesztivált tavaly a Bálnában, 2013-ban a fővárosi Erzsébet téren rendezték meg.

Forrás: MTI

 

,