„Amit látunk az a töredék töredéke…” – Anne Lefebvre és Detvay Jenő PÁRHUZAM című fotókiállítása a Francia Intézetben

2015. május 6-án nyitott, és június közepéig látható a Francia Intézetben Anne Lefebvre és Detvay Jenő fotóművészek első közös kiállítása, a PÁRHUZAM. A Mai Manó Házzal közösen megszervezett tárlat elsőként adott lehetőséget arra, hogy a két, nemzetközileg elismert fotográfus és képzőművész munkáit együtt, szinte egy egységként láthassa a közönség. A francia származású Anne Lefebvre és a sokáig Párizsban élő, de magyar Detvay Jenő alkotásai ugyanis nem csak a használt technikákban, de hangulatukban és mondanivalójukban is közösek. Olyan fotóművészek ugyanis, akik munkája az exponáló gomb lenyomásával csak elkezdődik. Ezután még különböző művészeti eljárásokat elegyítenek ahhoz, hogy a saját céljaikat, önkifejezésüket alkotásaikon keresztül ki tudják bontakoztatni. A film karcolt negatív felülete, vagy a fotó egy részének rajzzá alakítása, és a fekete-fehér fotográfiák mind a két művésznél előfordulnak. Az alkalmazott technikák mellett azonban az őket érdeklő témák azok, amelyek egybemossák és megkülönböztethetetlenné teszik a tárlat képeit. A két művész ugyanis amellett, hogy munkásságukban az identitáskeresés és az önkifejezés a lényeg, a másság kérdése felé is bátran odafordul.

_MG_0784

A kiállítás anyagában a sötét, fekete-fehér fényképek mellett kézi színezéssel megváltoztatott képek is helyet kaptak. De megtekinthető három Anne-Eugène című művészalbum is a falakon. A fotográfiák mellett plakát-formátumú képek, kerámia fényképezőgépek és ritka, kis példányszámú kortárs kiadványok, albumok is találhatóak.

rockenbauer-zoltan-apacs-muveszet-adyzmus-a-festeszetben-es-a-kubista-bartok-1900-1919-konyvbemutato-2014-december-2-orkeny-istvan-konyvesbolt-foto-korhut-lili

Egy férfi és egy nő, két különböző világból érkező ember felnőttkorára találkozik. A hatás abban rejlik, hogy a dolgok legmélyén, az alapokból kiindulva és arra építkezve: a gyökereiknél valami megfoghatatlan de annál fontosabb dologban – ebben az esetben művészként – félelmetesen ugyanolyanok. És ugyan a párhuzamosok a végtelenben soha nem találkoznak, de itt ebben a művészeti térben a dolgok együttállása miatt elegyednek.

_MG_0775

A kiállítás megnyitóján köszöntőt mondott Isabelle Farçat kulturális attasé, a Francia Intézet igazgató-helyettese és Csizek Gabriella, a Mai Manó Ház művészeti munkatársa is. A tárlatot, amely június 12-ig tekinthető meg a Francia Intézet Galériájában, Cséka György, esztéta, kritikus nyitotta meg.

Tóth Judit Nikoletta
Fotók: Komáromi Richárd

Anne Lefebvre és Detvay Jenő: Párhuzam – Francia Intézet, Budapest I., Fő u. 17. – 2015. május 6. – 2015. június 12.

,