Együtt Vörösmarty és Szigligeti – Szoros együttműködés a székesfehérvári és a nagyváradi színház között

2015. május 3-a és 10-e között 24. alkalommal szervezik meg Nagyváradon a Festum Varadinumot nevű kulturális rendezvénysorozatot. A nyitóelőadás idén a Vörösmarty Színház Pillangója volt.

Szent László Körmenet

Szent László Körmenet

A hagyományokhoz híven idén is ünnepi szentmisével és körmenettel indult a fesztivál, amelyet évről évre Szent László tiszteletére szerveznek meg. Ő az, aki „összehozta” a székesfehérvári Vörösmarty Színházat és a nagyváradi Szigligeti Színházat. Szent Lászlót Székesfehérváron koronázták királlyá, és Nagyváradon helyezték örök nyugalomra. Mindkét város híven őrzi az emlékét. A tavalyi Koronázási Ünnepi Játékokon László koronázásra elevenedett meg Székesfehérváron nagyváradi vendégművészek, táncosok és gyermekkórusok közreműködésével, de a partiumi város közönsége is megtekinthette a szertartásjáték részleteit, és megcsodálhatta a királyok óriásbábjait is.

Pillango3

A két színház kapcsolata azonban túlmutat ezen. Az idei Festum Varadinum első napján a Vörösmarty Színház Pillangó című előadását tekinthette meg a nagyváradi publikum. A szerelmi idillt táncban és szóban beszélte el a székesfehérvári társulat. Az előadást Horváth Csaba, a Vörösmarty Színház tánctagozatának vezetője rendezte.

Vörösmarty Színház: Pillangó

Vörösmarty Színház: Pillangó

„Mindig egyfajta megmérettetés számunkra a vendégjáték, hiszen kiderül, hogy ez a stílus hogyan működik különböző helyeken. Izgalmas a nagyváradi előadásunk „nemzetközisége” – gondolok itt a román nyelvű közönségre –, hiszen valahogy mindig azt bizonyítja, hogy a verbalitáson kívül van más nyelv is, amely ugyanúgy a sajátunk, és amellyel a világ bármely pontján megértő szemekre, fülekre és szívekre találhatunk” – mondta Horváth Csaba rendező-koreográfus.

Megértő szívekre talált a Pillangó Nagyváradon: a közönség nagy tapssal fogadta az előadást.

Horváth Csaba, Czvikker Katalin

Horváth Csaba, Czvikker Katalin

„A vendégjáték kölcsönös, hiszen hamarosan mi is fellépünk Székesfehérváron, ráadásul a Liliom című előadással, amelyet a Vörösmarty Színház igazgatója, Szikora János rendezett és voltam a rendezőasszisztense. Nagyon büszke vagyok az eddigi együttműködésekre, és már most tervezzük, hogy miben tudunk együttműködni a következő évadban” – mondta Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház főigazgatója.

A Szigligeti Színház Liliom című előadását május 10-én 19 órától tekintheti meg a székesfehérvári publikum.

Nagyváradi Szigligeti Színház

Nagyváradi Szigligeti Színház

Forrás: Vörösmarty Színház