Nagyszabású koreai-magyar tudományos konferencia került megrendezésre

A nagy földrajzi távolság ellenére Korea és Magyarország a történelem és kultúra területén számos hasonlóságot mutat. Az egyik ilyen közös pont a 19-20. században tapasztalt kivándorlási hullámok, mely a mai diaszpórában élők vizsgálata nyomán fedezhető fel. Az első nagyszabású tudományos konferencia megrendezésének ötlete ezt a párhuzamot felismerve született meg és került megrendezésre 2015. április 23-án a Korea Foundation, a Magyar Tudományos Akadémia és a Koreai Kulturális Központ közös szervezésében.

P1000111

A szakmai fórum délelőtti szekciójában a diaszpórakutatás jeles képviselői tartottak előadásokat. Dél-koreai részről Yoon In-Jin, a szöuli Korea Egyetem professzora és Yim Young Sang, a szintén szöuli HUFS Egyetem professzora, Magyarország képviseletében a Magyar Tudományos Akadémia Kisebbségkutató Intézetének igazgatója, Papp Z. Attila.

Délután a koreai-magyar kapcsolatok fejlődésének története és a jelenlegi kulturális együttműködés témájában tartott előadást Csoma Mózes, az ELTE Koreai Tanszékének vezetője, Park Soo Young, a HUFS Egyetem Magyar Tanszékének vezetője és Mecsi Beatrix, az ELTE Koreai Tanszékén oktató művészettörténész.

A konferenciát Yim Geunhyeong a Koreai Köztársaság budapesti Nagykövete nyitotta meg. Továbbá az eseményen jelen volt a Korea Foundation moszkvai irodájának igazgatója, Kim Hoekil, aki a konferenciát megelőző napon az ELTE Koreai Tanszékét is meglátogatta. Az előadásokat követő fórumbeszélgetés során számos lehetőség felmerült a Dél-Korea és Magyarország közötti jövőbeni akadémiai és kulturális együttműködését illetően. Többek között mindkét fél részéről megfogalmazódott egy kölcsönös országimázs építéssel kapcsolatos konferencia ezév őszén.

Forrás: Koreai Kulturális Központ